Cătălin Marin, consultantul financiar care vrea sa îi aducă înapoi pe români acasă
Nu este neapărat un naționalist însă calculele financiare i-au arătat că România stă mult mai bine la anumite capitole comparativ cu alte state din regiune sau chiar din vestul Europei. Și astfel a decis să lanseze un produs prin care vrea să îi determine pe românii plecați în străinătate să investească în România și, de ce nu, să se ”întoarcă acasă”.
Cătălin Marin a absolvit Facultatea de Relații Comerciale și Financiar Bancare Interne și Internaționale din cadrul Universității Româno – Americane. S-a angajat încă din anul II de facultate pe poziția de consultant financiar în cadrul Citi Bank iar după un an a făcut trecerea către o altă bancă, ABN AMRO.
România se afla în plină perioadă de creștere economică, facilitată și de integrarea în 2007 în Uniunea Europeană, aderare care a dus însă și la creșterea exodului de români către statele vestice. ”Era o perioadă de efervescență economică, cam atunci s-au pus și bazele clasei de mijloc reale și numeroase persoane au apelat la finanțări bancare pentru a îți achiziționa un bun de folosință îndelungată, cel mai adesea automobile și proprietăți imobiliare.”
Sesizând oportunitatea, a pus bazele unei companii de consultanță financiar – bancară împreună cu doi prieteni și colegi, care îi sunt parteneri și astăzi. După peste 15 ani de activitate, compania, care astăzi se numește SVN Credit & Financial Solutions, a ajuns la o echipă de 25 de consultanți și peste 15.000 de finanțări intermediate, atât pentru persoane fizice cât și pentru companii, dintre care peste 6.000 au fost pentru cumpărarea de locuințe.
”Nu suntem doar brokeri de credite. Căutăm întotdeauna să oferim cele mai bune soluții financiare celor care ni se adresează și nu de puține ori am sfătuit un solicitant să nu aleagă un anumit produs care ar fi fost mai profitabil sau chiar să nu se îndatoreze peste un anumit prag”, spune Cătălin Marin.
Împreună cu colegii săi a observat cum România era mereu portretizată ca ”cel mai negru loc de pe Pământ”: cele mai mici salarii, cele mai mari prețuri, mereu pe ultimul loc indiferent de domeniu – inclusiv în ceea ce privește și piața imobiliară și cea a creditelor bancare. ”Nimic mai greșit! Nu trebuie comparate procentele solitare, informațiile trebuie puse într-un context specific.”
A rezultat un raport SVN Credit potrivit căreia România are cele mai mici costuri de finanțare din Europa Centrală și de Est. Dacă dobânda fixă în moneda locală trece de 7,60% în România, aceasta este de peste 9,95% în Varșovia sau 9,70% în Budapesta. În Praga este mai mică, de aproximativ 6,30%, însă prețurile locuințelor sunt triple – implicit și venitul minim necesar.
Dobânzile sunt semnificativ mai mici în statele vestice, de regulă în marja 3%-5% pentru dobânzi fixe, însă valorile proprietăților sunt cel puțin triple, randamentele potențiale care ar putea fi obținute prin închiriere fiind de asemenea mai mici comparativ cu cele din România.
”România este atractivă și ne-am dorit să informăm cât mai mulți cetățeni din diaspora privind creditele pe care le pot obține în România pentru a cumpăra proprietăți imobiliare. Am creat astfel diaspora.svn.ro unde cei interesați își pot calcula singuri dacă și la ce finanțare s-ar califica și pot obține tot felul de informații necesare”, spune Cătălin Marin.
”Vorbim de persoane care doresc să realizeze un plasament financiar. O proprietate poate aduce venituri din închiriere și da, dobânzile din Vest sunt mult mai mici comparativ cu cele locale dar și necesarul de finanțare este mai mare iar prețurile sunt atât de sus încât randamentele pot să scadă înspre dobânda bancară. Este mai rentabil să investești în România. Și, de ce nu, poate la un moment dat se vor și întoarce în România”, conchide consultantul.