Castelul Lupilor
Castelul Lupilor, o destinație turistică situată pe meleaguri hunedorene, stârnește, prin numele său, interesul și dorința turiștilor de a-l descoperi.
„Datorită poziționării sale, Castelul Lupilor constituie o oază de liniște și relaxare, departe de agitația urbană, și punctul de plecare către cunoscute destinații turistice (istorice, culturale, religioase), aflate în vecinătate. El păstrează vii tradițiile ospitalității medievale transilvănene, valori aflate în centrul preocupărilor noastre continue de a răspunde cu profesionalism și eficiență așteptărilor oaspeților noștri”, ne mărturisește Claudiu Lupaș, proprietarul pensiunii.
O pensiune cu aer medieval, între legendă și realitate Sub semnul Lupului, Castelul Lupilor este amplasat pe locurile genezei uneia dintre cele mai vechi legende istorice a României. Se spune că, aici, Marele Lup Alb a unit sub comanda sa toți lupii din Dacia pentru a fi de ajutor strămoșilor daci în luptele pe care urmau să le poarte.Un sâmbure de adevăr al acestei legende există. Filmările nocturne realizate de o echipă specializată din Italia, pe dealul Roșile, în anul 2008, au surprins apariții fantomatice de luptători însoțiți de lupi. Alte surse spun că numele i se trage de la o urmă de labă de lup imprimată pe una din cărămizile zidului.
Actuala clădire a pensiunii Castelul Lupilor este, de fapt, rezultatul unui proces migălos de restaurare, consolidare și extindere a vechiului castel medieval, folosit în secolul al XVIII-lea ca loc de încazarmare a ofițerilor austro-ungari. Ne apare acum ca un castel, în adevăratul înțeles al cuvântului, păstrând aerul străvechi al anului 1756, când a fost înălțat.
„Am locuit mult timp în Italia, țară de la care am învățat multe. Aici am văzut că zonele rurale sunt mult mai dezvoltate decât la noi, iar interesul de a le vizita este susținut de serviciile oferite și de scoaterea în evidență a ceea ce poate să fie considerată o atracție turistică, culturală, arhitecturală, peisagistică etc. Astfel, ideea acestei pensiuni a luat naștere din dorința de a face altceva, iar pentru mine, acest altceva a însemnat Castelul Lupilor”, ne dezvăluie Claudiu Lupaș.
Misterul și originalitatea sunt date de zidurile vechi pe care se sprijină terasa restaurantului, de bătrânul stejar răsărit în grădină din vremuri demult apuse și de numele locației.
Începând cu așezarea pensiunii, în comuna Hărău, localitatea Chimindia, o zonă mirifică, împădurită cu foioase și înconjurată de dealuri și coline coborând în văi înguste, departe de poluarea și traficul urban, continuând cu firea liniștită, vorba domoală a sătenilor și imaginea neașteptată și originală a Castelului Lupilor, toate acestea te fac să te simți într-o altă epocă.
Cu o arhitectură deosebită, finisaje făcute în spiritul vremurilor trecute, pensiunea ridicată pe vechile ruine ale castelului de odinioară pune la dispoziția turiștilor 11 camere și două apartamente. Surpriza pentru oaspeți constă în faptul că, dacă cinci camere sunt mobilate în stil tradițional, rustic românesc, celelalte opt sunt tematice, personalizate și diferit amenajate. Astfel, oaspeții, sub farmecul rustic, vor descoperi camera chinezească, camera țărănească, camera arăba, camera de tortură, camera romana, camera prințesei și cele două apartamente, Iatacul Reginei și Odaia Familiei. Chiar și băile camerelor sunt amenajate în stilul tematic respectiv. Pe lângă liniștea zonei, bucatele alese servite la restaurantul medieval, decorat cu fresce de altădată, sau vinul sorbit în răcoarea cramei, turiștii se pot relaxa si pot înota în cele două piscine exterioare aflate în curtea castelului.
„Turiștii sunt cu preponderență străini, dar nu este mic nici numărul turiștilor români care ne trec pragul. promovăm zona și pensiunea Castelul Lupilor, atât pe plan național, cât și internațional, prin contracte cu agențiile de turism din țară și străinătate, pe site, în diferite publicații, cât și prin prezența la târgurile de turism anuale. Totuși, publicitatea cea mai bună ne-o fac tot turiștii care ne-au trecut pragul, pe care i-am ospătat și i-am găzduit cu omenie, transformând relația client-furnizor în una familială”, adaugă cu mândrie Claudiu Lupaș.
Dacă ajungeți în Transilvania, și treceți prin județul Hunedoara, nu uitați că în partea sudică a Munților Metaliferi, pe teritoriul comunei Hărău, sat Chimindia, ușor de găsit, între văi înguste cu versanți abrupți, o oază de liniște și istorie, vă așteaptă niște ardeleni primitori, bucate îmbelșugate, camere confortabile și spațioase. O pensiune făcută din suflet de un român, pentru toți oamenii care doresc să se întoarcă în timp, visând la vremuri cu domnițe, cavaleri și lupi fantomatici, loiali strămoșilor daci, purtând un nume de legendă, Castelul Lupilor.