Bogdan Petre, românul care va face primul salt în cădere liberă de la 50.000 de metri altitudine
Bogdan Petre: “Obiectivul principal e să așez cu mândrie acest record mondial în inima românilor de pretutindeni”
Românul Bogdan Petre, de profesie avocat, și-a propus să facă primul salt în cădere liberă de la 50.000 de metri altitudine, în cadrul proiectului intitulat „50K”. Newsweek România vă prezintă un interviu în premieră cu parașutistul.
Newsweek a stat de vorbă în premieră cu cel care se pregătește deja intens să sară din mezosferă, liderul echipei „50K”, și a aflat detalii despre culisele și eforturile necesare depășirii limitelor personale și ale unui record mondial de asemenea anvergură. O poveste despre curaj, inspirație, perseverență, autodisciplină și știință. Un drum spre performanță și excelență. O direcție în care ne putem regăsi fiecare dintre noi, la un moment dat, în drumul vieții, așa cum ne-a declarat parașutistul Bogdan Petre.
Ce este, concret, proiectul „50K”?
50K” este proiectul unei echipe. Este munca în echipă a unor oameni care cred și fac posibil un vis. „50K” înseamnă, în primul rând, depășirea limitelor. Apoi înseamnă o pregătire tehnică și fizică intensă și o pregătire psihologică specifică. Muncă permanentă. Înseamnă voință îmbinată cu știință și multă determinare. O echipă care face imposibilul sa fie posibil.
„50K” nu este despre un om, este un salt al unei echipei care are un reprezentant extrem de bine pregătit. Reușita proiectului și a saltului în sine va impacta un mare număr de oameni. Oameni inspirați să își urmeze țelul, oricât de imposibil ar părea de atins. Profesioniști care fac posibilă depășirea barierelor. „50K” este despre o planetă întreagă. Vorbim despre o armată de oameni cu mii de ore de implicare pentru reușita proiectului. Spun asta pentru că e vorba despre foarte multă disciplină, precizie, profesionalism, cunoaștere. Nu e un proiect ușor, de genul ți-ai propus să sari cu parașuta de la o anumită înălțime și o faci. Este un proiect care necesită multă muncă. „50K” este și o poveste despre curaj, perseverență, autodisciplină și determinare. Un drum spre performanță și excelență. O direcție precisă spre succes.
„Pentru un obiectiv de asemenea amploare, cum este saltul în cădere liberă din mezosferă, 50K, un om sare, 100 pregătesc saltul, o lume întreagă trăiește reușita”.
Și de ce Machine Man?
De la ideea saltului efectiv la proiectul „50K” s-a coagulat o „unitate de proiect”, un hub de profesioniști în tehnică și inovație, cum îi zic eu. Unitatea este chiar echipa Machine Man, în care toți avem același obiectiv, să reușim cel mai mare salt în gol din istoria omenirii, de la cea mai mare altitudine. O echipă cu același crez, și anume, „toate resursele sus pentru succesul primului salt din mezosferă”.
În traducere liberă, este vorba despre angajarea tuturor resurselor fiecăruia dintre cei implicați, parașutiști, piloți, tehnicieni, ingineri, promotori și susținători, ca să reușim împreună ce ne-am propus. Excelență, profesionalism, curaj, muncă și tenacitate, inspirație, noi orizonturi, depășirea barierelor personale, spirit de echipă, performanță, cultură identitară, valoare, siguranță, pionierat, autodisciplină, pregătire intensă.
Este o rețetă cu multe ingrediente, iar „prăjitura”, saltul din mezosferă, va fi „savurată” de o planetă întreagă. Machine Man este, dacă vreți, un drum. Este drumul unui om care vrea să-și realizeze visul. „50K” este visul meu. Sunt un om curajos, dar și un om foarte realist. Știu că acest salt este tehnic realizabil, dar sunt conștient și de eventualele riscuri. La asta lucrează o echipă întreagă, fără pauză, până în ziua saltului.
Mare parte a pregătirii „50K” este dedicată întoarcerii la sol în siguranță de la cei 50.000 de metri. Am o soție minunată și doi copii adolescenți față de care sunt responsabil. Pentru ei și pentru echipa Machine Man, pentru toți cei care cred în mine și în proiectul 50K, obiectivul principal și determinant este să aterizez în deplină siguranță și să așez cu mândrie acest record mondial în inima românilor și ale susținătorilor de pretutindeni.
Ce presupune realizarea acestui record mondial, căderea liberă de la 50.000 metri altitudine?
Reușita proiectelor de asemenea anvergură este, întotdeauna, un efort comun al tuturor celor implicați. Unul dintre oamenii de bază din echipa Machine Man, pe partea tehnico-profesională, este pilotul Mihai Ilie, secretar general al Federației Aeronautice Române, pilot de profesie, cu 1.400 ore de zbor cu balonul cu aer cald la activ. Multiplu deținător de recorduri, specialist în siguranța zborului în cadrul Aeroclubului României, membru al Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică. A participat activ la multiple misiuni de lansare a unor rachete spațiale și în programul ExoMars al EASA, pentru încercările parașutei de frânare a vehiculului spațial.
Avem oameni pasionați, specialiști în domeniul aeronauticii, de calibru internațional, cu rezultate impresionante în elita mondială a parașutismului. O altă profesionistă este Andreea Piștea, deținătoarea recordului mondial FAI la categoria formații mari în cădere liberă – secvențiale cu separare totală – 2 puncte. Cunoscută peste tot în lumea sportivă a sky-diving- ului, Andreea Piștea este și ea în echipa Machine Man.
Este un om extraordinar, un profesionist de excepție, de la care am multe de învățat, tehnic și inspirațional. Sportivă a Aeroclubului României, cu 12 recorduri mondiale și 5 recorduri europene la activ, Andreea a făcut parte din echipa care a stabilit un important record mondial în SUA, când 130 de persoane s-au prins în cădere liberă deasupra Californiei, apoi s-au separat total și s-au regrupat în poziții complet noi.
Acești oameni definesc profesionalismul echipei noastre și fac tot ce este necesar ca împreună să reușim ce ne-am propus. Echipa Machine Man a început să se contureze imediat ce experții din domeniu au validat faptul că acest proiect este posibil din punct de vedere tehnic și crește proporțional pe măsură ce ne apropiem de linia dreaptă a marelui salt. Și se internaționalizează.
E un efort global. Resursele umane și materiale implicate pentru un asemenea salt care poate schimba realitatea spațială sunt foarte mari. Fiecare expert contează și are rolul lui foarte clar definit în reușita misiunii pe care ne-am asumat-o.
Citește întregul interviu pe newsweek.ro.