Asistență medicală de calitate pentru lucrătorii care se întorc
Confindustria Est Europa se implică în readucelor muncitorior înapoi în țara lor, țări care suferă de ani de zile dintr-o lipsă cronică a forței de muncă, cum ar fi Bulgaria, Serbia și România.
Sprijin pentru ocuparea forței de muncă în rândul femeilor, impozite atât pentru lucrătorii care se întorc și pentru companiile care le angajează, cât și pentru scutirea de la plata bonusurilor de producție și, mai ales, deductibilitatea costurilor pentru asistența medicală privată furnizată de organizațiile nonprofit. Acestea sunt câteva dintre elementele strategice ale Confindustriei Est Europa, de a readuce muncitorii înapoi în țara lor, în țări care suferă de ani de zile dintr-o lipsă cronică a forței de muncă, cum ar fi Bulgaria, Serbia și România.
Motivele pentru care milioane de cetățeni balcanici au decis să se mute în Italia, Anglia, Spania și Germania sunt diferiți: variază de la cel mai înalt salariu la cele mai bune condiții de trai, de la posibilitatea de a trimite o parte din salariu acasă, la cea mai bună asistență medicală. Și dacă calitatea vieții, creșterea PIB-ului (cea românească este de 5,7%) și, de asemenea, salariile au crescut în ultimii ani în diferite țări ale zonei, sectorul sănătății rămâne lipsit și este unul dintre motivele care impiedica reîntoarcerea, chiar determinand aducerea întreagii familii cu ei.
Un fenomen îngrijorător care se referă îndeaproape la România și la românii care lucrează în străinătate, patru milioane. O problemă pe care Confindustria Est Europa, din care si Confindustria România face parte, a avut-o in vedere de ani de zile,este legate de companiile italiene care au investit în aceste țări si care au nevoie nu numai de garantarea forței de muncă pentru noi investiții, ci și de asigurarea forței de muncă pentru companiile (aproximativ 40 mii) care sunt deja existente si care pun la îndoială șederea lor în țară.
Această conștientizare, odată cu integrarea comunității românești în Italia și cea italiană în România, a dat posibilitatea reprezentantului Confindustriei la București să participe activ, în rolul de Patronat la Guvern, cu un proiect de luptă împotriva evadării și favorizării returnării : “Trebuie să implementăm un set de acțiuni, deconectate de la logica politică complexă, pentru a ajunge la o soluție concretă și într-un timp scurt. Credem că centralizarea familiei este indispensabilă pentru companie și pentru ocuparea forței de muncă. Planificarea inovativă exprimată de Confindustria România pe tema muncii va fi în curând împărtășită cu țările din Europa de Est afectate de această problemă “, a declarat Giulio Bertola, delegat pentru relațiile externe ale Confindustriei Est Europa (România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Belarus, Macedonia, Ucraina și Bosnia), precum și coordonatorul național al MBA Mutua, singura Mutua italiană care a întreprins un proces inovativ și complex de internaționalizare în România în 2018. O internaționalizare care are o experiență proprie într-un trecut îndepărtat: deja între 1800 și 1900, un italian, un combatant din Garibaldi, Luigi Cazzavillan, a avut o inițiativă similară, înființând o mică asociație reciprocă în București pentru comunitatea a 500 de italieni, în capitală. Folosind numele lui, au fost denumite unele strazi si piate in unele orase din Romania, însă inițiativa sa a fost închisă de regimul lui Nicolae Ceaușescu.
Printre soluțiile principale propuse de Confindustria România în cadrul strategiei multidimensionale, sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul femeilor: ofertele part-time cu costuri reduse pentru mame, consolidarea și creșterea grădinițelor, simplificarea legislației pentru “grădinițe” în cadrul de companii.
În plus, în propunerea antreprenorilor italieni există și obiectivul de a îmbunătăți și de a face mediul de lucru mai atractiv prin impozite pentru investiții în tehnologia Industria 4.0, burse și cursuri profesionale pentru membri familiei lucrătorului care întoarcere în România, un regim facilitat pentru noi rezidenți și în același timp scutiri fiscale pentru companiile care angajează lucrători români care se întorc acasă, amortizarea fiscală a primelor de producție, lansarea unui plan național de migrație a muncii micro-interne pentru obținerea redistribuirii geografice a resurselor disponibile deja în țară și, nu în ultimul rând, a deductibilității pentru companii și indivizi a costurilor pentru îngrijirea medicală privată furnizate de organizații nonprofit , cum ar fi Mutualul. Aceasta este, potrivit lui Bertola, punctul focal, cea mai bună practică stabilită în întreaga Europă, prin Sistemul privat de sănătate, prin Mutual, care ar permite familiilor italiene, italo-române și române să beneficieze de tratament și intervenții costisitoare, fără a fi nevoie să suporte bugetul de stat.
“În calitate de coordonator național al Mutua MBA, dar inainte de toate, în calitate de cetățean italian cu domiciliul în România, m-am gândit să propun în vârful lui Mutua acest proiect de asistență medicală privată conform principiilor de asociere reciprocă, asumându-și coordonarea într-o zonă din Europa de Est care contează istoric o prezență a italienilor, într-o formă stabilă, într-adevăr impresionantă – explică Bertola. Exact acești italieni și familiile lor au fost mereu reticenți în legătură cu înregistrarea obligatorie cu AIRE (Registrul italian al rezidenților din străinătate), deoarece, prin această înregistrare, dreptul la îngrijiri medicale în Italia este pierdut și trebuie să contactați, în caz de nevoie, asistența medicală a statului străin gazdă. Prin aderarea la Mutua MBA, familia italiană și/sau italiană-românească, în România, își poate recâștiga acest drept, chiar și să se adreseze sistemului privat italian de sănătate “.
Sursă: Askanews.it.