Arată-le că Moș Crăciun există
Ioana este o fetiță puternică, mult prea matură pentru vârsta ei. Un copil încercat de lipsuri, dar care merită să își trăiască frumos anii copilăriei, ca toți cei de vârsta ei.
_
“Nu i-am mai scris niciodată până acum lui Moș Crăciun. Nu sunt supărată că nu vine în fiecare an pe la noi, mă bucur că a venit când a putut. Și dacă reușește să ajungă cumva și în acest an, nu vreau nimic pentru mine, ci pentru surorile mele, mama și tata.”, spune Ioana, elevă în clasa a IV-a.
Ioana are 10 ani, iar primul ei Crăciun adevărat a fost anul trecut, când tatăl ei a reușit să vină de la munca din afară. Nu doar pentru că a venit cu “de toate”, cum ar fi dulciuri sau jucării cum nu mai văzuse niciodată, ci pentru că erau în sfârșit cu toții împreună! Ioana, cele patru surori ale ei și mama lor, locuiesc într-o comună din Bacău și sunt obișnuite să îl aștepte pe tată cu lunile. Silviu, tatăl Ioanei merge la muncă în afară de când se știe, iar cu banii strânși a reușit să cumpere un mic teren, pe care a construit o cameră în care să poată locui cu toții, cu planul de a mai ridica și alte camere atunci când își va putea permite. În 2018 au reușit să conecteze camera la electricitate și de atunci fetele se pot juca și pot citi și după ce se întunecă afară. Ioana și sora ei Miruna sunt cele mai mari dintre fete și au note bune la școală. Visează să devină asistente și profesoare de română, au caietele îngrijite și un scris frumos și aliniat. Surorile lor mai mici merg la grădiniță, iar mezina familiei are abia patru luni. De când a apărut ea, mama lor a renunțat la job-ul de vânzător la un magazin din Bacău, pentru a o putea îngriji pe cea mai mică a familiei. Într-un fel e și o parte bună în această schimbare, mama lucra în trei schimburi, iar fetele rămâneau mai mult singure.
De curând, tatăl s-a întors în țară, din cauza diagnosticului Raynaud, care îl împiedică să lucreze la temperaturi extreme, așa cum o făcea până cum. Alternativa este să lucreze cât mai mult cu ziua în sat, în cazurile fericite în care găsește un loc unde este nevoie de el. Uneori trec chiar și săptămani în care oportunitățile nu vin, timp în care Silviu este nevoit să se împrumute pentru ca familia lui să aibă strictul necesar de pe o zi pe alta. Ioana și surorile ei continuă să ia note bune la școală și își doresc să îi ajute pe mama și tata, atunci când și ele vor fi oameni mari.
Anul acesta, te rugăm să te gândești de Crăciun la Ioana, surorile ei și la povestea lor. Ele sunt doar cinci dintre cei 550 de copii din comunitățile vulnerabile care primesc sprijin din partea organizației SOS Satele Copiilor, prin programul SOS Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți. Cu ajutorul partenerilor, a oamenilor de bine ca tine, ei reușesc să le ofere copiilor greu încercați o viață mai bună, acasă.
Implică-te pentru copiii vulnerabili!
Direcționează 20% din impozitul pe profit datorat statului, fără niciun cost pentru tine. Legea sponsorizării îți dă dreptul să alegi ce să faci cu o parte din taxele care sunt colectate de către stat. Este un dar pe care îl poți oferi copiilor în această perioadă grea. Asociația SOS Satele Copiilor România este furnizor de servicii sociale și este înregistrată în Registrul entităților/unităților de cult ANAF din 17.04.2019, având înregistrare în registrul special al asociațiilor cu Nr. 2259/1990 de la Judecătoria București. Cu sprijinul tău, vom oferi ajutor de urgență familiilor din programele SOS Satele Copiilor – alimente, produse de igienă, dezinfectanți și măști, dar și sprijin pe termen mediu: reparații urgente ale locuinței, rechizite și îmbrăcăminte pentru copii, consiliere socială și parentală, pentru a le oferi părinților îndrumare ca să aibă grijă de copii cât mai bine cu putință, iar riscul separării să fie înlăturat.
Asociația SOS Satele Copiilor România este considerată un model de bună practică în protecția copilului și se numără printre inițiatorii modelului caselor de tip familial în România, al centrelor de consiliere și sprijin pentru copii și părinți din comunități și al programelor ce pun accent pe formarea deprinderilor de viață independentă pentru tinerii din sistemul de protecție.
DATE BANCARE: Beneficiar: SOS Satele Copiilor România Cod de identificare fiscală: 7108752 Cont donaţii: IBAN RO84BACX0000001080003013 deschis la Unicredit Bank, Sucursala Panduri
Pentru mai multe informaţii, ne poți contacta:
Anca Vărzaru, anca.varzaru@sos-satelecopiilor.ro sau la telefon 021 668 00 77.