Antreprenorii vorbesc – barometrul antreprenoriatului romanesc 2015
EY Romania a realizat un studiu privind perceptia antreprenorilor romani asupra mediului antreprenorial si are la baza raspunsurile la un chestionar online a 369 de antreprenori precum si analiza unor indicatori economici si sociali cantitativi
Antreprenorii vorbesc este un barometru anual ce masoara perceptiile asupra antreprenoriatului din Romania. Studiul, aflat la a treia editie, exprima problemele, asteptarile si nevoile intreprinzatorilor romani, bazandu-se pe o analiza calitativa si cantitativa a mediului antreprenorial romanesc. Analiza urmareste, totodata, sa sublinieze modul in care responsabilii cu politicile publice ar putea ajuta in mod decisiv dezvoltarea mediului antreprenorial romanesc, sustinand astfel generarea de noi afaceri, cresterea economica si crearea de locuri de munca.
Studiul merge mai departe si subliniaza, de asemenea, nu numai ceea ce poate face guvernul, dar si ce pot face antreprenorii pentru a dezvolta start-up-urile si spiritul intreprinzator in Romania, dar si pentru a profita de oportunitatile din piata.
Acesul la finantare
Imbunatatirea accesului la finantare este aria de actiune care ar avea cel mai mare impact in dezvoltarea afacerilor antreprenoriale, conform antreprenorilor care au raspuns EY G20 Entrepreneurship Barometer 2013.
In Romania, la editia din 2014 a chestionarului, aproape 50% dintre antreprenorii respondenti considerau ca accesul la finantare s-a deteriorat. In 2015, raspunsurile antreprenorilor s-au echilibrat. Astfel, 32% dintre antreprenori considera ca accesul la finantare s-a deteriorat in ultimul an in Romania, 30% cred ca s-a imbunatatit, in timp ce alti 30% considera ca nu s-au modificat conditiile de obtinere de finantare. Aceasta echilibrare a raspunsurilor indica de fapt o imbunatatire a perceptiei accesului la finantare: daca in 2014 doar 16% dintre respondenti considerau ca accesul la finantare s-a imbunatatit, in 2015 procentul celor care cred acest lucru aproape s-a dublat, ajungand la 30%.
Romania are 4,4 miliarde de euro alocate IMM-urilor prin diferite Programe Operationale in perioada 2014-2020. In principiu, aceste fonduri vor avea depunere continua de la lansare pana la epuizarea fondurilor. De asemenea, autoritatile au in vedere utilizarea unui sistem electronic de depunere a proiectelor, pe care beneficiarii il vor folosi pentru transmiterea documentelor aferente proiectului.
Fata de exercitiul anterior, 2007-2013, fondurile europene vor fi mai usor de accesat, iar proiectele vor fi mai usor de derulat, conform Ministerului Fondurilor Europene si prin urmatoarele proceduri:
• Procedura simplificata de rambursare in cazul proiectelor de cercetare: o singura rata de rambursare pentru toti participantii dintr-un proiect si o singura rata plafon pentru costurile indirecte
• Reducerea termenelor de plata catre beneficiari la maxim 90 zile, in cazul finantarilor prin politicile de coeziune
• Sisteme electronice disponibile pentru transmiterea datelor si stocarea documentelor cerute beneficiarilor de fonduri de coeziune
• Scurtarea perioadei obligatorii de pastrare a datelor referitoare la proiectele finantate din fonduri europene, la maxim 3 ani
Citeste raportul integral aici.
Sursa: EY România