AimHigher Romania | 11-14 iunie
NASA și astronauții internaționali vor veni în România în iunie pentru a sărbători viitorul explorării spațiului și rolul României în Acordurile Artemis ale NASA.
Space for a Better World, o fundație non-profit 501c3 cu sediul în Florida, găzduiește Evenimentele AimHigher Romania la București în perioada 11-14 iunie. Pe parcursul a trei zile de evenimente va avea loc o zi de informare publică la Universitatea Politehnica București, un B2B Space & Tech Innovation Summit și GALA AIM HIGHER.
Pe parcursul celor trei zile de evenimente vom avea alături pe astronautul NASA Nicole Stott, pe Sara Sabry, prima și singura femeie astronaut din Egipt și pe primul și singurul astronaut al României, Dumitru Prunariu. Ei se vor reuni pentru prima serie de evenimente spațiale din România pentru a împărtăși perspectiva lor unică asupra modului în care explorarea spațiului beneficiază viața de pe Pământ și pentru a sărbători rolul României în programul Artemis al NASA de întoarcere pe Lună.
Aceasta va fi prima vizită a astronauților Nicole Stott și Sara Sabry în România.
„România, din multe motive, a fost întotdeauna pe lista mea de locuri de vizitat. După ce am fost martor la frumusețea acestei țări doar din spațiu, sunt încântată să fiu cufundată în acea frumusețe pentru prima dată și să experimentez cultura și să cunosc oamenii, în deaproape. Aștept cu nerăbdare să împărtășesc uimirea și minunea explorării spațiului, cu speranța de a-i inspira pe alții și de a crește gradul de conștientizare cu privire la oportunitatea de a-ți găsi propria carieră plină de satisfacții lucrând în domeniul spațiului. Nu numai pentru a explora dincolo de Pământ, ci și pentru a ajuta la dezvoltarea de noi tehnologii și pentru a promova explorarea care, în cele din urmă, sunt în beneficiul planetei noastre și a întregii vieți. Sunt deosebit de încântată să moderez un proiect gigant de artă spațială cu copiii și familiile lor în cadrul „Public Outreach Day” de duminică, 11 iunie, la Universitatea Politehnică din București.” spuse Nicole Stott.
Programul va evidenția beneficiile misiunilor spațiale, inclusiv modul în care datele satelitare sunt utilizate pentru a analiza starea de sănătate a planetei, va ajuta oamenii de știință să monitorizeze schimbările climatice și modul în care inovațiile spațiale ar putea beneficia România în ceea ce privește agricultura, AI, SAAS, securitatea cibernetică, afaceri, investiții, antreprenoriat și dezvoltarea forței de muncă.
Vor fi acordate premii fiecăruia dintre astronauții prezenți în persoană. Premiul Space Pioneer va fi acordat lui Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a plecat în spațiu. Premiul Space Inspiration va fi acordat Nicolei Stott, care a inspirat mii de copii din spitale și centre de refugiați prin intermediul Fundației sale Space for Art, unind o comunitate planetară de copii prin uimirea și minunea explorării spațiului și puterea vindecătoare a artei. Premiul Space Future va fi acordat către Sara Sabry, prima femeie din Egipt și continentul african care a plecat în spațiu în august 2021 pe Blue Origin. Sara are, de asemenea, ochii îndreptați spre explorarea Lunii și a planetei Marte.
Prima zi va fi un eveniment public găzduit de Universitatea Politehnică București, care va include întâlniri cu astronauți, sesiuni de întrebări și răspunsuri, activități practice STEM și STEAM și construirea unei opere de artă spațială uriașă pe terenul Universității. Ziua a doua va fi un summit B2B cu discuții în panel care vor pune în evidență afaceri spațiale, antreprenoriat, finanțe, energie, date, AI, dezvoltarea afacerilor și oportunități de investiții, precum și discuții despre diversitate și incluziune în spațiu și tehnologie. Și, în cele din urmă, ziua a treia va fi o sărbătoare și o ceremonie de premiere la GALA AIM HIGHER, cu tema „Cosmic Chic”.
Evenimentele sunt organizate de două femei antreprenoare, producătorul american Christina Korp de la Purpose Entertainment și fondatorul SPACE for a Better World, și antreprenoarea româncă, Oana Tucker, fondatoare OP Global Events. Femeile de afaceri și-au unit forțele pentru a inspira oamenii din România.
„Vreau să prezint țara noastră frumoasă și oamenii extraordinari care aduc valoare României în fiecare zi. În ultimii câțiva ani, România s-a dezvoltat atât de mult și a devenit bine cunoscută pentru dezvoltarea de software și acum AI. Prin acest eveniment vom arăta câteva dintre cele mai recente inovații și vom prezenta altele noi, dar, mai ales, dorim să inspirăm următoarea generație de români să viseze și să creadă că ceea ce pare imposibil poate deveni posibil dacă ai dorința și pasiunea de a reuși. Spațiul este o modalitate excelentă de a face asta. Sunt încântată să ajut să aduc această inspirație în țara mea natală.”, spunr Oana Tucker.
„Am fost norocoasă să călătoresc în toată lumea împreună cu astronauți și să fiu martoră la impactul benefic pe care spațiul îl aduce pentru toată lumea de pe planetă”, a declarat Christina Korp, fost manager al Astronautului Buzz Aldrin și fondator al Purpose Entertainment și Space for a Better World. „Într-o perioadă cu atât de multă criză și tineri îngrijorați de climă și viitorul lor pe Pământ, este important să arătăm modul în care spațiul este un instrument puternic și important pentru a ajuta la rezolvarea celor mai mari probleme ale lumii. Știința spațială este esențială pentru observarea Pământului și cercetarea climatică, inclusiv monitorizarea culturilor și aprovizionarea cu alimente, printre multe alte inițiative importante. Spațiul poate fi un instrument puternic de inspirație pentru a conduce viitorul inovației. Avem nevoie de fiecare set de abilități în spațiu; nu doar ingineri, oameni de știință sau astronauți. Pe măsură ce ne aventurăm înapoi pe Lună prin misiunile Artemis, vom avea nevoie de toată lumea. Fiecare loc de muncă de care aveți nevoie pe Pământ va fi nevoie în spațiu. România are o oportunitate unică de a deschide calea în regiune.”
Astronauți confirmați:
- Nicole Stott, astronaut NASA, aquanaut și artist, 104 zile în spațiu și a zecea femerie care a efectuat o plimbare în spațiu
- Dumitru- Dorin Prunari , cosmonaut român, primul și singurul român care a plecat în spațiu
- Sara Sabry, prima și singura astronaută egipteană
- Soyeon Yi (virtual), biotehnolog și primul și singurul astronaut din Coreea de Sud
- Peggy Whitson (virtual), Astronaut NASA și Axiom – cele mai multe zile petrecute în spațiu dintre toți astronauții NASA