Dan Lazăr
Tennis Hero: Sportul te eliberează
Dan Lazăr a jucat tenis de performanţă timp de 10 ani, în 2011 fiind vicecampion al României. Cele mai bune business-uri vin (şi) din pasiune, şi acest lucru îl ajutăşi pe antreprenor. Alături de asociată să, Carla Rebecca, de cetăţenie australiană, a lansat Tennis Hero.
Tennis Hero este o şcoală de tenis la Clubul Diplomatic, prin care încearcă să susţină şi să promoveze beneficiile tenisului în rândul copiilor şi adulţilor.
„Afacerea este făcută în parteneriat cu asociată mea Carla Rebecca, de cetăţenie australiană, împreună cu care ne-am dorit să aducem din Australia câteva competiţii foarte populare, unde participanţii câştigau premii în bani indiferent de nivelul la care jucau. Fiind un adept al metodologiei Lean Startup, înainte de a face orice, am intervievat 20 de potenţiali clienţi ce participau deja la o competiţie de tenis similară, însă low-cost. Deşi toţi spuneau că ideea este «interesantă», nimeni nu a plătit pentru alternativă noastră premium. Deşi aparent ar fi putut părea un eşec, odată ajuns acasă, am realizat că 3 dintre cei intervievaţi erau părinţi şi îmi cereau o recomandare de antrenor pentru copilul lor, fiind nemulţumiţi de serviciile pe care le aveau disponibile la alte cluburi – fie antrenorii erau neserioşi, fie era frig în balon şi copiii răceau sau antrenorii aveau un comportament abuziv. Acela a fost momentul când am pivotat spre ceea ce reprezintă azi Tennis Hero”, povesteşte Dan.
În anul 3 de faculate a ajuns în Australia, pentru a vizită familia prietenei sale, şi a fost plăcut surprins de cum se juca tenisul acolo. Aveau turnee în stil compass, mai dinamice, unde aveai şansă să joci câte trei meciuri pe turneu, majoritatea taxelor de înscriere se întorceau la jucători că premii „şi se punea foarte mult accentul pe ideea că atunci când pierzi, de multe ori înveţi mai mult decât atunci când câştigi, nu că în România, unde atunci când pierzi un meci, de obicei eşti considerat un «loser»”, spune el.
Deşi nu prea ştia de unde să înceapă, a făcut un plan şi în fiecare zi încerca să facă progrese. Toate lucrurile s-au mai aşezat în momentul în care celor doi tineri le-a fost aprobată finanţarea de 25.000 euro din fonduri europene, prin intermediul Universităţii Româno-Americane.
„Accesul la finanţare a fost relativ facil, în comparaţie cu birocraţia de după. Timp de 6 luni a fost un pic frustrant pentru că majoritatea timpului îl petreceam luptându–mă cu procesele birocratice din spatele finanţării, însă am învăţat mult şi mă simt mult mai puternic după aceste greutăţi”.
Sursă: wall-street.ro