Ionel Cătălin Năsui
“Mândrăi țara, mândrui plaiu
Mândr’ mi portu, mândr’ mi graiu
Țară dragă, pamânt sfânt
După tine mulți mai plâng.”
Ionel Cătălin Năsui este un tânăr care la vârsta de 18 ani a plecat în străinătate, în speranța că acolo va găsi și va duce un trăi mai bun.
“Nu mi-a fost ușor să-i las pe cei dragi în urmă, să plec cu lacrimi în ochi spre nicăieri, un drum plin cu speranță, cu o zi de maine incertă. Am ales acest drum pentru că acasă, nu aveam siguranța zilei de mâine. Îmi doream din tot sufletul să realizez ceva mai mult și știam că se poate”, spune maramureșeanul.
Și întradevăr, nu i-a fost ușor să își găsească un loc de muncă, să se integreze într-o nouă societate, să invețe o limbă străină, etc. Mereu era cu gândul la cei dragi de acasă, trăind cu speranța că în curând o să se întoarcă acasă.
“Banii, sănătatea și orice altă bogație nu au nicio putere, nicio valoare în fața timpului. Anii trec și din păcate cei mai frumoși ani am fost nevoit să îi petrec printre străini pentru a duce un trai decent și a-ți ajuta familia. Nimic nu se compară în această viață cu atenția celor dragi, dragostea împărtășită și timpul petrecut împreună. Așa că m-am hotărât să vin înapoi acasă în Maramureșul meu Sfânt, pentru că vă spun sincer, cât am umblat nu am văzut loc mai frumos ca Maramureș și nici oameni așa buni și calzi”, spune Ionel Năsui.
Odată întors în România, s-a hotărât să facă ceva din care să trăiască liniștit și decent acasă. Cum unchii lui aveau o vilă, iar aceștia s-au hotărât să o introducă în circuitul turistic, Ionel a început să se ocupe de administrarea ei și să o transforme într-o pensiune – Vila Flora Viseu de Jos.
“Toți cei care au trecut pragul Vilei Flora Viseu de Jos, s-au întors mereu, pentru că aici au găsit o oază de liniște, în inima naturii, departe de agitația orașului. Poți merge pe Valea Vaserului cu Mocănița sau la Borșa sau poți vedea Cascada Cailor, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu-Marmației și în cele din urmă poți vizita Valea Izei, cu bisericile și Mănăstiriile ei frumoase, locul unde parcă timpul nu a avut nici o putere a distruge tradiția maramureșană”, spune Ionel Năsui.
Maramureșeanul organizează destul de des excursii în frumoasele imprejurimi și este foarte mândru și mulțumit de munca lui, mai ales atunci când vede expresia turiștilor față de locuri pe care le vizitează. E locul în care liniștea și frumusețea naturii te ajută să-ți asculți gândurile, să te desprinzi de tot și să te întorci cu noi forțe acasă.
Din experiența deprinsă în străinătate și din ce a văzut acolo și-a dat seama că imbunătățind unele idei, ar putea ajuta la dezvoltarea zonei Vișeului și de ce nu, a Maramureșului. “Foarte puțini dintre noi, vedem că stăm pe o mină de aur într-un colț de rai”, adaudă Ionel. Așa că, pe lângă administrarea afacerii de familie , Vila Flora Viseu de Jos, s-a implicat în politica locală. Fiind o fire ambițioasă de fel și-a propus ca prin proiectele sale de viitor să poată contribui la înfrumusețarea Maramureșului și la atragerea a cât mai mulți turiști, români sau străini, pe meleagurile noastre.
“Ar trebui ca fiecare dintre noi să incercăm să exploatăm la maxim resursele pe care le avem în România și să arătăm tuturor, minunățiile și bogățiile adevăratei noastre patrii. Cred că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine în țara noastră și vă spun sincer că niciodată nu aș mai pleca de aici”, spune Ionel.
Fiecare localitate are nevoie de astfel de oameni, care au trăit în occident, care au văzut bunul mers al lucrurilor, care ar putea schimba ceva acasă și care ar putea contribui la dezvoltarea comunitații lor. “Lucrurile ar merge mult mai bine și mai rapid dacă cei plecați din România s-ar întoarce din nou acasă să contruiască ceva, să deschidă o mică afacere, să îi ajute pe cei tineri și să îi incurajeze să nu mai plece. Toți împreună trebuie să luptăm pentru viitorul copiilor noștri și să demonstrăm că și acasă se poate”, adaugă Ionel.
“Am îmbrățișat cu multă căldură proiectul Repatriot și apreciez efortul acestor oameni de afaceri pentru sprijinirea românilor din străinătate. România e ceea ce ne leagă, e mandria noastră de români, e locul unde inima și mintea merg în aceeași direcție când auzim numele țării sau cuvântul <acasă>. E locul unde mereu ne întoarcem cu dragoste, cu dor, pentru că aici am lăsat suflete dragi, prieteni, părinți, bunici. De multe ori am fost arătat cu degetul printre străini că nu sunt unul de al lor, însă acum sunt mândru că sunt acasă și că sunt arătat cu degetul pentru că mă implic ca să ne fie tuturor mai bine. E momentul ca fiecare dintre noi să ne implicăm și prin intermediul proiectului Repatriot să ne unim și să luptăm pentru țara noastră”, încheie Ionel.
Sursă foto: Facebook.com/vilafloraviseudejos/