Tu cum sărbătorești 24 Ianuarie? | Manifestări de Mica Unire
În acest an se împlinesc 165 de ani de la momentul Unirii Moldovei cu Țara Românească sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, orașul Focșani având un rol determinant pentru ceea ce a însemnat dezvoltarea și modernizarea ulterioară a Țărilor Române. Unirea Principatelor a constituit piatra de temelie pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Echipa Repatriot, ca în fiecare an, va marca sărbătoarea de 24 Ianuarie – Unirea Principatelor și vor participa la manifestări la Focșani, Iași, Chișinău, București și în alte localități din țară și din lume.
Tu cum sărbătorești Unirea Principatelor?
Ar fi excelent să ne transmiteți mesaje video de la voi, prieteni și copii, până pe 23 ianuarie, la office@repatriot.ro, pentru a le publica pe pagina de Facebook a Repatriot în 24 Ianuarie. Ne-am bucura mult să comunicați public cât mai mult pe tema acestei sărbători naționale importante.
.
Manifestări dedicate celor 165 de ani de la Mica Unire
Ieşenii, invitaţi în Piaţa Unirii
Manifestările organizate cu ocazia zilei de 24 ianuarie 2024 vor avea loc în Piaţa Unirii şi vor debuta cu o slujbă de Te Deum oficiată de ierarhi, preoţi şi diaconi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi ai Episcopiei Romano-Catolice de laşi, serviciul religios fiind urmat de discursurile oficialităților privind semnificaţia acestei zile. Mai multe aici.
Manifestări Focșani
Vrâncenii sunt așteptați “să se prindă în Hora Unirii” miercuri, începând cu ora 16.00, în Piața Unirii din Focșani. Tot atunci, în Piața Unirii din Municipiul Focșani, vor avea loc și: acordarea Onorului militar, Salutul Drapelului de Luptă, Intonarea Imnului Național, Alocuțiuni oficiali, Moment artistic evocare istorică ”Focșani, Oraș al Unirii”, Defilarea detașamentului de onoare. Iar de la ora 19.30, în Piațeta Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” va avea loc Retragere cu torțe. Mai multe aici.
Cum va fi sărbătorită Mica Unire la Cluj
Evenimentele zilei debutează la ora 12:00 în zona bustului domnitorului Al. I. Cuza din fața Instituției Prefectului – Județul Cluj, unde vor avea loc alocuțiuni și se va desfășura o ceremonie religioasă și militară. De la ora 14.00, în Piața Unirii, Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită cu un regal folcloric, concerte și spectacol de artificii. Mai multe aici.
24 Ianuarie în Alba Iulia
La Alba Iulia, sunt marcați cu solemnitate, emoție și o serie de momente cultural-artistice și de evocare istorică, cei 165 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române. Pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina, de la ora 12.00, cei prezenți vor asista la interpretarea Imnului Național al României, sub bagheta dirijorului Fanfarei Județului Alba, Coriolan Honcaș. Momentul solemn va fi continuat de reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia cu slujba de Te Deum, oficiată în amintirea Făuritorilor Unirii din anul 1859. După care cei prezenți sunt invitați să dea mână cu mână și să-nvârtească Hora Unirii, pe acordurile muzicale ale Orchestrei Ansamblului Folcloric al Județului Alba dirijată cu măiestrie de Alexandru Pal. Mai multe aici.
Sărbătoarea Unirii Principatelor Române în Connecticut, US
Biserica Ortodoxă Sfinții Martiri Brâncoveni din Fairfield, Connecticut invitată comunitatea românească duminică, 28 ianuarie, la ora 12.00, la Hora Unirii, Concert Cor copii parohie și masă festivă. Detalii și rezervări aici.
Manifestări desfăşurate la Chişinău şi Cahul
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Asociaţia Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, Biblioteca Municipală de Artă „Tudor Arghezi”, Consulatul General al României la Cahul, Secția de Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Cahul, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Teatrul Republican Muzical Dramatic „B.P.Hașdeu”, organizează o serie de evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi Unirea Principatelor Române.
Evenimentele vor avea loc pe data de 26 ianuarie 2015, în liceele din localităţile Pârliţa şi Ungheni, pe 27 ianuarie 2015, la Biblioteca Municipală de Artă „Tudor Arghezi”, şi pe 28 ianuarie 2015, în orașul Cahul. Mai multe aici.
Cum ne găsește astăzi aniversarea Unirii Principatelor?
? O Basarabie neunită cu România, cu multe contradicții interne, cu o propagandă rusească din ce în ce mai intensă.
? Cu peste 7 milioane de români împrăștiați prin toată lumea în căutarea împlinirii.
? Cu Ucraina vecină, cu milioane de victime, aflată sub asaltul ilegal, criminal și neprovocat al Rusiei.
? În țară o „partidă rusească” vocală care se exprimă liber la TV și pe rețele sociale și o clasă politică incapabilă să răspundă convingător.
? Cu membri importanți în NATO și UE două alianțe extraordinare pentru apărarea intereselor poporului român.
? Cu o creștere economică bună a României dar și pierderi mari datorate birocrației și corupției.
? Și un an electoral complicat plin de provocări ale războiului hibrid dus de Rusia și pe teritoriul României și al Europei. Și sunt doar câteva idei, voi ce ziceți?
Se apropie 24 ianuarie și vă provoc să revedeți un pic ce s-a întâmplat atunci și să căutăm împreună răspunsuri care poate ne vor deschide mintea, să vedem soluții pentru ca România să devină mai bună pentru noi și urmașii noștri. O țară din care românii să nu mai vrea să emigreze și unde să își dorească să revină.
Ce credeți că putem face?
Așteptăm mesajele voastre la office@repatriot.ro.