Câteva oportunități de finanțare de studiat în vacanță
INVESTALIM – Programul Național de Dezvoltare și Susținere a Industriei Alimentare
Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 – 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.
Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.
Sectoarele eligibile pentru finanțare: Prelucrarea și conservarea cărnii; Industria peștelui; Industria cartofilor; Domeniul sucurilor din fructe și legume; Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor; Fabricarea uleiurilor și grăsimilor; Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor; Fabricarea produselor de morărit; Fabricarea pâinii; Fabricarea zahărului; Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și a animalelor de companie.
Pentru a fi eligibile, investițiile trebuie să respecte regula de cumul de ajutor de stat și să aibă o contribuție proprie de 25% din costurile totale eligibile ale proiectului. Mai multe informații pe oportunitati-ue.gov.ro.
Programul pentru tineri fermieri – 70.000 de euro finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea unei afaceri agricole.
Obiectivul programul este de a sprijini tinerii fermieri (cu vârsta de cel puțin 18 ani și cel mult 40 de ani), care dețin competențe adecvate în domeniul agricol, care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și dețin controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.
La semnarea contractului de finanțare, primești 75% din suma acordată. Astfel, poți să-ți achiziționezi teren, echipamente moderne, utilaje de înaltă performanță, mijloace de transport specializate, animale vii, material biologic și chiar să construiești clădiri pentru a-ți extinde afacerea.
Mai multe despre Programul Național Strategic – Sprijin pentru instalarea fermierilor, pe portal.afir.info.
Transformarea digitală a IMM-urilor din regiunea NORD-EST
Un nou apel de proiecte, pentru o dezvoltare echilibrată în regiunea de Nord-Est (Iași, Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani, Vaslui), bazată pe creștere economică inteligentă, durabilă și incluzivă.
Prin acest program, IMM-urile vor putea: Automatiza procesele și fluxul de informații prin software și CRM, gestionând documente electronice și implementând soluții de e-commerce; Accesa resursele și capacitățile IT flexibile și scalabile ale Cloud Computing, fără a investi în infrastructură costisitoare; Obține perspective valoroase prin analiza datelor și inteligența artificială, optimizând operațiunile și dezvoltând strategia de afaceri; Extinde prezența online prin comerț electronic și marketing digital, creând magazine online și promovând produsele și serviciile pe platforme sociale; Proteja informațiile și activitatea online prin măsuri adecvate de securitate cibernetică.
Mai multe informații pe oportunitati-ue.gov.ro.