Gustul cafelei din Amazon vine de la Londra la București
Maria Chițu – După studii la Londra, antreprenor în București
.
Maria Chițu nu avea decât fascinația pentru cafea atunci când a făcut pasul către un business în acest domeniu și nu oriunde, ci Acasă, în România. Întoarsă de curând în țară, a învăţat să prepare cafeaua ca la carte și în decembrie 2022, împreună cu fratele său – Cristi Chițu, a deschis pentru prima dată uşile cafenelei sale Amazoniq Coffee Corner în cartierul Drumul Taberei, din Bucureşti și are în plan francizarea acesteia. Ce o motivează, de ce a plecat în Londra și cum a decurs drumul ei înapoi spre România și noi proiecte de antreprenoriat, vă invităm să vedeți în interviul de mai jos.
.
Ce crezi că te definește cel mai bine?
Iubirea și speranța sunt cuvintele principale care cred că mă definesc. Viața fără aceste două “ingrediente” este dificil de trăit, din punctul meu de vedere. După cei aproape 6 ani în care am fost plecată departe de casă, pot spune că am învățat să mă iubesc și să am mai multă încredere în mine, să mă dezvolt și să fac tot posibilul pentru a deprinde 99% din lucrurile pozitive din viață, din orice discuție – cu prietenii, managerii etc. Ușor nu a fost, însă cu sprijinul celor dragi, cu tărie de caracter, cu multă munca și cu dorința de a face ceva special, am reușit.
Acum, la început de 2023, sunt tot eu – Maria Chițu. Doar că am 24 de ani, ceva mai multă experiență acumulată 🙂 și am și o afacere proaspăt deschisă, plus o dorință arzătoare de a mă dezvolta ca antreprenor.
.
În 2017 ai plecat în Marea Britanie, de ce ai ales asta? Și apoi, cum ai decis să te întorci Acasă?
Plecarea din România a fost dificilă, pentru că mi-era teamă de nou, de necunoscut, însa mi-am dorit ca după terminarea liceului să studiez în străinătate, să văd altfel de mentalități, alte culturi, tradiții.
Decizia a venit cumva natural, iar după un semestru și o sesiune completă la Academia de Studii Economice din București, unde am terminat cu 10 pe linie, oportunitatea de a studia în Marea Britanie și-a făcut apariția. Mi-am depus dosarul la Roehampton University, la Facultatea de Business Management și după două săptămâni viața mea s-a schimbat la 180 de grade – mi-am înghețat anul la ASE, mi-am făcut bagajul și am plecat pe 8 martie 2017.
Am trecut cu brio admiterea, am luat o bursă școlară și am și lucrat – “mandatory” pentru studenții internaționali pentru a putea beneficia de bursă. A urmat apoi o perioadă deosebit de interesantă, am descoperit multe lucruri noi, am învățat să fiu independentă, am muncit, am studiat, am călătorit, am explorat, am schimbat idei și opinii cu colegi și cu tineri din toate colțurile lumii.
Îmi plăcea viața mea de acolo, eram recunoscătoare pentru această oportunitate, însă gândul meu era tot în România. De la început am avut în minte ideea de a reveni acasă, să explorez noi oportunități și să-i am pe cei dragi alături – care erau aici, Acasă. Mulți cunoscuți m-au întrebat de ce vreau să mă întorc, ce o să fac în România, dar nu găseam argumente pentru a nu o face. Dorința mea de a realiza ceva Acasă, având la bază educația și experiența acumulate în Londra, era mai puternică decât orice altceva. Am vrut să-mi demonstrez mie, în primul rând, că se poate și acasă, dar și să arăt oamenilor că țara noastră nu este chiar așa rea cum se vorbește și sunt o mulțime de oportunități aici. În plus, frații mei sunt niște exemple foarte bune pentru mine, ambii fiind antreprenori și mereu mi-am dorit să le urmez exemplul “in terms of business”, dar cumva voiam să “earn my place”, “to work for it hard”.
După terminarea primei facultăți cu “first class” mi s-a îndeplinit un alt vis, însă nu eram sigură ce cale să urmez. Am avut de ales între a face încă o facultate sau să mă întorc Acasă și am decis să încep și a doua facultate – “British Academy of Interior Design”. Mereu am avut o pasiune pentru frumos, pentru aranjamentele frumoase din casele în care am ajuns, așa că am început să învăț și să înțeleg mai multe despre acest domeniu. Cu gândul eram tot în România, așa că am mai urcat o treaptă și în luna mai 2022 m-am întors în România.
.
Cum ți-a venit ideea de a deschide o afacere în București?
Mi-am propus să fac tot ceea ce ține de mine pentru deschiderea unui business în care să mă regăsesc și unde să aplic tot ce am învățat. Cum spuneam, Cristi și Florin Chițu, frații mei dragi sunt amandoi antreprenori în România și un exemplu pentru mine, așa că am decis să dezvolt o afacere în care să oferim clienților o experiență unică, un zâmbet cald și o cafea bună. Dobândisem deja cunoștințe valoroase din prima facultate de Business Management și în plus, îmi puteam “desena” singură cum va arată noua cafenea.
Așa că în 7 decembrie 2022 am deschis deja ușile noii afaceri Amazoniq Coffee Corner – o cafenea de specialitate, în cartierul bucureștean Drumul Taberei, împreună cu fratele meu, Cristi Chitu, sprijinul meu în tot și toate.
.
Ești mulțumită de cum se dezvoltă afacerile în România?
Bună întrebare și cam dificil de răspuns la ea. Încă sunt multe lucruri de discutat și îmbunătățit pe tema asta, însă am învățat că tocmai provocările deschid calea spre oportunități. În România afacerile se dezvoltă mai greu – este nevoie de atenție, sacrificii, muncă multă, perseverență și învățare/adaptare continuă. Cel mai probabil, toți antreprenorii știu asta și sigur există provocări diferite de la țară la țară. Aici, ai nevoie de multe autorizații, legislația este ambiguă și încă există multă birocrație pe alocuri. Cu alte cuvinte, cred că dacă micii antreprenori pleacă singuri la drum, fără consiliere în afaceri și sprijin moral, șansele de reușită scad – nefiind suficientă doar dorința.
Întrebarea care mi-am pus-o de nenumărate ori este dacă ne dăm seama cât de puternici am fi împreună. Noi ca oameni în primul rând, dacă ne-am susține unii pe alții, ne-am ajuta constant fără a avea așteptări de a primi ceva înapoi, ne-am dezvolta mult mai rapid și frumos. Asta am văzut în Marea Britanie – oameni chiar se sprijină între ei, se susțin și moral și nu-și pun etichete unii altora.
Eu sunt norocoasă pentru că am dezvoltat Amazoniq Coffee Corner – Specialty Coffee având lângă mine persoanele potrivite și o echipă de oameni frumoși, care s-au implicat total pentru ca această afacere să prindă formă. De aceea, Amazoniq pentru mine nu este doar o cafenea de specialitate unde bei o cafea bună, ci un loc în care oamenii vin să se simtă bine, să râdem, să glumim, să ne detensionăm, să povestim și să ne înseninăm zilele atunci când “vremea nu ține cu noi”. Este un loc unde chiar putem creea noi conexiuni, unde putem schimba idei și putem dezvolta parteneriate, unde ne putem ajuta unii pe alții și unde putem crește o comunitate frumoasă ca o mare familie. Un loc înconjurat de oameni frumoși și așa cum îmi place să-i spun “Amazoniq family”.
În ultimele luni, am învățat că, acolo unde există susținere, dorință, iubire și putere de muncă, este inevitabil să nu ai succes.
.
Cum vezi extinderea afacerii tale în continuare?
Încă de când am început proiectul am ținut să lansăm prima locație în cartierul Drumul Taberei, pentru că se află chiar lângă “Patiseria Tineretului & Pizza Shop” – afacerea fondată de fratele meu, Cristi. Și cum ne-am dorit să începem povestea împreună, am pus cap la cap mai multe idei, iar o concluzie a fost că ne dorim să extindem afacerea atât la nivel național, cât și internațional – mai ales că disertația primei facultăți absolvite în UK se referă tocmai la internaționalizarea afacerilor.
Evident că după primul an sau când vom fi pregătiți și modelul merge, vom franciza afacerea, pentru că poate fi mai ușor și pentru cei care doresc să devină antreprenori dar nu au ideea. Astfel pot ajuta și eu la rândul meu. În plus, oferim oportunitatea “proaspeților” antreprenori să crească alături de noi, să învățăm și să ne dezvoltăm împreună.
Acesta este visul personal, iar mesajul meu pentru tinerii antreprenori, este:
“Un secret pe care l-am învățat este perseverența, a nu renunța oricât de multe piedici ai avea. Cere ajutorul celor din jur și găsește soluții. Atunci când îți vei vedea visul împlinit, vei observa dintr-o dată că le-ai trecut cu brio și că toate au făcut parte din procesul de evoluție, atât a ta, cât și a afacerii. Vei vedea și aprecia totul, mai ales părțile bune.”
.
Cum poate cineva să colaboreze cu tine?
Cred că putem colabora cu mulți antreprenori, pentru că așa am gândit afacerea de la început. Cum am mai spus, susținerea oamenilor de lângă mine înseamnă mult. Ne dorim să ne extindem și prin prisma acestui interviu îmi doresc să-mi exprim entuziasmul în ceea ce privește începerea unui nou proiect, alături de mici sau mari antreprenori, care, bineinteles, își doresc să crească alături de noi, să ne dezvoltăm împreună. Pentru că împreună suntem mai puternici, nu-i așa?
Cel mai important în ceea ce facem stă în trei elemente cheie: calitatea produselor, experiența oferită clienților și locul unde se desfășoară afacerea. Dacă acestea trei sunt îmbinate, atunci afacerea nu are cum să eșueze. Și bazat pe tot ceea ce am învățat până acum, este că produsele nu au voie să-și piardă calitatea. Dacă o afacere debutează pe piață cu produse premium de tipul “calitate over cantitate”, aceasta trebuie menținută în timp. Cu toții apreciem atunci când vedem că cineva chiar pune clientul și calitatea pe primul loc.
.
Ce părere ai despre programul RePatriot? Ce amprentă a avut asupra ta?
Mă bucur mult că există un astfel de program în România, pentru că românii din diaspora au nevoie de sprijin, informare și suport în ceea ce înseamnă “lumea antreprenoriatului”. Contează mult, mai ales pentru un tânăr antreprenor, la început de drum, să știe efectiv că are sprijinul cuiva. Apartenența la un grup cred că este esențială. Ne dă încredere mai multă și ne conferă puterea de a duce la bun sfârșit idea de business.
Pe mine, Cristi Chițu, membru RePatriot de 6 ani, m-a ajutat să-mi pun proiectul în practică. Faptul că am ținut legătura constant cu el, deși eu eram în UK și el în România, m-a ajutat să observ toți pașii, să învăț procesul. Din toată inima vă spun că, văzându-l pe el cum s-a luptat și prin tot ce a trecut pentru a ajunge unde este acum, m-a motivat tare mult. Este un adevărat exemplu pentru mine! Și pe această cale vreau să-i mulțumesc încă o dată pentru toată încrederea și susținerea date, mai ales pentru răbdare și înțelegere. Felicit întreaga echipă RePatriot! Este minunat ce faceți și vă mulțumesc pentru susținere și oportunitatea de a da acest interviu.
.