RePatriot în Cipru – O călătorie prin Limassol, Larnaka, Nicosia și Paphos în căutarea românilor de succes
Acesta este un jurnal al călătoriei RePatriot în Cipru din 2020, ultima conferință înafara țării înainte de pandemie. Revenim în forță și continuăm seria Conferințelor RePatriot cu diaspora pe 17 Noiembrie la Londra. Mai multe detalii aici.
27 Februarie
Misiunea RePatriot în Cipru a început după o lungă zi de lucru de joi, scurtată doar de nevoia de a fi prezenți mai devreme la aeroport. Uitasem să ne facem check-in-ul. Astfel, la ora 16 cel târziu, am ajuns în Aeroportul Otopeni cu destinația Larnaka. O delegație de peste 20 de oameni urmau să-și petreacă weekendul în Cipru în acțiuni de conectare cu românii de acolo, o selecție de oameni formidabili făcută de Mihai Dohotar – Ambasador RePatriot în Grecia și cel care a avut grijă de noi de când am aterizat la ora 21 în Larnaka și până am plecat, 4 zile mai târziu, pe 1 Martie.
Prima interacțiune pe care am avut-o cu un român a fost chiar la hotel, fiind întâmpinați de Mariana, o recepționeră româncă stabilită de 10 ani în Cipru.
Obosiți, dar cu poftă de povești, am petrecut prima seară la Taverna Zephyros, la 10 minute distanță de hotelul la care am fost cazați. Și la tavernă am fost întâmpinați de Liviu, un ospătar român care ne-a recomandat câteva platouri de mâncare numite “meze”, un ansamblu de gustări cu fructe de mare, sosuri și legume. Lihniți după un zbor de 2 ore, am poposit la tavernă până la închidere, când la ora 12 a trebuit să încheiem seara și să ne întoarcem la hotel. A fost mai bine așa, ne-am dat seama după, căci ne așteptau 2 zile pline de întâlniri în 4 orașe.
28 Februarie
Ne-am trezit pe la 7 dimineața, am luat micul dejun, am servit o cafea și ne-am urcat în microbuz, destinația Limassol. Conduși de Georgel Popovici și de umorul său remarcant, drumurile lungi de câteva ore treceau foarte repede. Am primit de la el pe parcursul zilelor niște informații impresionante despre comunitatea românilor din Cipru și modul în care aceștia relaționează. Tot de la el am aflat și faptul că minoritatea românilor din Cipru reprezintă aproape 10% din populația țării. O cifră impresionantă, ținând cont că în țări cu populații mari de români precum Italia și Spania, procentul ajunge undeva până la 2-3%.
Prima oprire, pe la ora 10 am avut-o pe șantierul firmei MFP Construction, fondată de Gina Udroiu și soțul ei, cu peste 150 de angajați români și cu un proiect ingineresc impresionant: 2 clădiri cu 28 și 16 etaje în inima Limassolului.
Am discutat cu românii de acolo și le-am prezentat ofertele de muncă din construcții din România. Nu erau foarte convinși la început, dar au fost încântați să afle că salarile în construcții au crescut și la noi. Câțiva ne recunosc că s-ar întoarce, în aceste condiții.
Plini de praf, facem câteva poze și ne îndreptăm spre următoarea locație.
La ora 11 am vizitat Marina Limassol, sau “Micul Dubai” cum este denumit de localnici, unde am savurat o cafea făcută în specific cipriot, adică fierbinte, de la laptele puțin ars folosit în prepararea cafelei. Am petrecut cam o oră acolo, apoi ne-am îndreptat spre următoarea locație: Restaurantul românesc “The Cosy Corner”.
La ¨The Cosy Corner¨ am fost primiți cu brațele deschise de Carmen Mușat și de cei 10 angajați români ai ei. Ne-am delectat cu mâncăruri tradiționale românești formidabile, am schimbat idei, am vorbit despre afaceri și despre viitor. În acest colț din spatele unei clădiri de pe lângă faleza din Limassol, la peste 1000 de kilometri de casă, simțeam că nici nu plecasem, de fapt, cu 20 de ore înainte din România.
Pe la ora 14 am plecat de la restaurant și am poposit la cafeneaua Elenei, Enaerios Cafe, amplasată într-o poziție extrem de atractivă pe faleză și la 5 minute de restaurant. Vederea către mare era de nedescris. Am admirat preț de câteva minute velierele de culori vibrante, de un albastru deschis ce se contopea cu cerul, de un roșu puternic și un verde ca smaraldul, care se luau la întrecere purtate de vântul mediteraneean și priveam un scafandru singuratic, aflat la cam 100 de metri în mare, căutând probabil liniște în această oază de frumusețe numită Limassol.
Din păcate nu am putut sta foarte mult, Georgel și Mihai ne presau să plecăm, deja eram în urmă cu programul foarte încărcat al zilei. Am pornit spre Paphos și am ajuns pe la ora 16 la Restaurantul Adelaida unde am avut plăcerea să-i cunoaștem pe Laura Chirilos, patroana localului cu peste 200 de locuri, care își dorește să se întoarcă în România și să-și deschidă un restaurant, cu Irina Iris, învățătoare la școala de weekend românească și cu Preotul Ciprian Stanciu, care are o acțiune extraordinară în zonă. Din fericire pentru noi, nu am luat masa și aici, căci probabil, nu am mai fi putut să ne ridicăm de acolo câteva ore.
La ora 17.00 am ajuns în fața hotelului Louis Ivi Mare, un hotel de 5 stele din Paphos, al doilea pe Tripadvisor în topul hotelurilor de 5 stele din zonă (la 2 ani distanță, a ajuns #1). Am rămas impresionați de piscina impunătoare pe care am regăsit-o după recepția hotelului unde ne aștepta Vlad Băsceanu. Cu o carismă impresionantă, demnă de un manager adevărat, ne povestește cum a venit în Cipru pe un post de ospătar, iar acum este F&B Manager al hotelului și conduce o echipă de peste 130 de angajați. Ne spune că i-a fost greu, dar “Dacă ești serios, poți ajunge departe oriunde.” încheie acesta.
Cu o întârziere de 30 de minute, ajungem pe la ora 18 la Geanina Barber Shop, frizeria deja cunoscută în rândul locuitorilor din Paphos pentru profesionalism și servicii de calitate. Când am intrat în salon, Geanina Mihu își aranja unul dintre cei mai vechi clienți, acesta revenind la ea de 10 ani. Ne povestește că afacerea îi merge bine și că se pregătește să se mute într-o locație mai mare. Dorește să deschidă un salon și în România prin programul Start-Up Nation.
După câteva minute, plecăm spre Restaurantul Tradițional Românesc Yiannis Cuisine unde soții Ionuț Popovici și Valentina Vlăscianu ne-au încântat cu un mix de mâncare românească și un sos tzatziki delicios. Recomandăm cârnații de casă făcuți chiar de Ionuț. Restaurantul se remarcă, înafară de mâncarea delicioasă, prin cele două drapeluri ale României, ancorate patriotic, de o parte și de alta a clădirii.
În timpul acesta, a doua parte a delegației RePatriot a ajuns în Larnaka. Bucuroși de revedere, au luat cina și au petrecut seara într-o tavernă aflată la câteva minute de hotel. Pe la ora 10 seara, după un drum de aproape 2 ore, ne-am alăturat și noi lor. Încă o dată, am stat până la închiderea restaurantului povestind despre oamenii pe care i-am cunoscut și activitățile pe care le vom avea următoarea zi.
29 Februarie
Ziua de 29 Februarie ne găsește plini de energie. Începem dimineața cu micul dejun și cu o cafea servită pe malul mării. Avea să fie o zi însorită în marea majoritate a timpului, ocolind ploaia ce lovise nordul Ciprului fix după ce părăsisem Nicosia, pe la ora 14.
Plecasem la ora 9, iar la 9.30 ajunsesem deja în Nicosia la magazinul Cleopatrei Hadjikyriakou, prima franciză Gerovital în Europa. Cleopatra ne-a primit cu cadouri și ne-a povestit de planurile sale de extindere. Ca master francizor în Cipru, își propune să deschidă lunile următoare încă un magazin în Limassol și să se extindă în Grecia. Produsele românești sunt la mare căutare, ciprioții fiind extrem de încântați de calitatea și prețul acestora.
Puteți vedea interviul pe care i l-am luat Cleopatrei în aeroport odată cu revenirea acasă, mai jos.
Ne-am continuat vizita la Biserica Sfânta Parascheva, sau Ayia Paraskevi cum o denumesc ciprioții. Aici am avut ocazia să-l cunoaștem pe Leonardo Cican – restaurator și pictor formidabil de biserici și icoane cu experiență vastă. A urmat studiile la Universitatea de arte plastice Nicolae Grigorescu și a venit din 1994 în Cipru, dar își dorește să picteze biserici și în România. Să ofere din experiența acumulată și către patrimoniul românesc. A lucrat într-o echipă de 12 restauratori în România la Voroneț înainte să ajungă în Cipru. Are doi copii care îi urmează calea artistică, dar pe mijloace digitale, fiind designeri grafici. A restaurat peste 1000 de icoane din patrimoniul cipriot și pictat și restaurat mai multe biserici.
“Totul este de la Dumnezeu, am ajuns aici în chip minunat și pot afirma că nimic nu este întâmplător” adaugă Leonardo Cican.
După experiența spirituală pe care am trăit-o în ora petrecută cu Leonardo, ajungem pe la 11.30 la Damaris Health & Wellness Center unde ne-am întâlnit cu Dr. Camelia Enache, originară din Pitești, medic specialist în estetică și anti-aging. Este plecată de 20 de ani din România, a locuit o perioadă în America și e stabilită în Cipru de câțiva ani unde conduce partea medicală a centrului de Wellness. Are locația în parteneriat, dar se gândește să se întoarcă în România să deschidă un salon de înfrumusețare în Pitești sau în București, loc în care crede că ar avea mai mult succes, dată fiind piața mai dezvoltată pe acest domeniu din România.
După, ajungem la Elena Grigore, prima femeie sudor din Cipru. Pășind în atelierul ei, suntem impresionați de mesele din lemn de măslin și sticlă lichidă pe care a avut grijă să le amplaseze fix la intrare. O urmărim apoi cum ne povestește drumul ei în viață și cum a ajuns să organizeze expoziții de artă metalică, una dintre ele urmând să se întâmple și la Iași, anul acesta. Ne arată câteva lucrări impresionante pe care le va afișa în cadrul expozițiilor și ni-l prezintă pe un ucenic de-al ei, pe care l-a recrutat de la școala de sudură unde aceasta predă. Colaborează cu institutul din Cipru și face magneți industriali care ajung să fie folosiți pentru institutul CERN de la Geneva, ne spune ea în timp ce ne prezintă o sculptură în formă de mână cu detalii impresionante. (impresionați de activitatea ei artistică, am premiat-o în cadrul Top 100 Români de Pretutindeni la categoria Artă în anul 2021. Mai multe informații aici.)
Lihniți, ajungem la restaurantul Evohia, unul din cele 4 restaurante deținute de Celina Ciuraru Leonidou și familia ei, unde suntem serviți cu mâncare specifică cipriotă. Aici, ne cunoaștem cu încă 3 românce formidabile și ne revedem cu Camelia și Cleopatra, venite să ia prânzul împreună cu noi. Restaurantul era foarte bine amenajat, aerul rustic și lumina de afară îl făceau foarte primitor.
Nici nu apucăm să ni se așeze bine mâncarea ca Mihai și Georgel ne informează că trebuie să plecăm spre Larnaca. După un drum de cam o jumătate de oră, ajungem pe la ora 15.15 la atelierul și magazinul de pictură al Loredanei Osman, pictoriță româncă stabilită în Larnaca și i-am admirat picturile în ulei pe care le-am avut expuse și la Conferința RePatriot din ziua următoare. Lora pictează și la grădinițe de copii în timpul liber, de zece ani.
Un drum scurt și la ora 15.40 am fost musafirii lui Daniel Doboș care a venit în Cipru anul trecut de la filiala din Cluj a multinaționalei Sykes și este Senior Manager. El crede ca cel mai bine este Acasă, dar spune că mai avem de lucrat mult la debirocratizare și digitalizare.
Admirăm privirea de la etajul 4 al clădirii și după ne îndreptăm spre magazinul Tradiții Românești administrat de românca Cristina Toderica și familia ei, de unde ne-am cumpărat produse românești, devenite foarte populare printre ciprioți, polonezi și bulgari. Afacerea va fi preluată cel mai probabil de fiul lor, născut în Cipru, dar care cunoaște limba română la perfecție.
Am încheiat seara cu vecernia de la Biserica Sfântului Lazăr din Larnaca, unde ne-am închinat și ne-am rugat pentru români la moaștele lui Lazăr din Betania “cel înviat din morți”.
Am admirat arhitectura clădirii și jocul de lumini și umbre pe care apusul îl făcea pe pereții bisericii și ne-am îndreptat spre hotel să luăm o pauză înainte de a ne regrupa pentru cina de la ora 19.
Am ales să ne întoarcem la taverna la care am poposit în prima seară și să ne delectăm încă odată cu platouri cu fructe de mare, pește, legume și sosuri tradiționale. Calamarul prăjit și caracatița la grătar au fost cele mai gustoase preparate. Cleopatra ne-a încântat la finalul serii cu deserturi locale aduse de ea și ne-am întors spre hotel, gata să ne odihnim pentru conferința din ziua următoare.
1 Martie
La ora 9 eram toți în picioare și urcați în microbuze să ne întoarcem în Nicosia să participăm la slujba de duminică în limba română la Biserica Sfântul Apostol Pavel. Ne-am rugat pentru o românie mai bună, mai înțelegătoare și mai implicată.
După terminarea slujbei ne-am plimbat pe Ledras, strada principală din centrul orașului, animată de mulțimea de oameni care se plimba și de culorile magazinelor de pe o parte și de alta a drumului. căutând un loc să mâncăm și să punem la punct ultimele detalii despre conferința pe care aveam să o începem la ora 15. Am fost serviți cu platouri de carne și legume condimentate, preparate în stil cipriot, am râs și ne-am relaxat înainte de motivul pentru care venisem în Cipru: Conferința RePatriot.
Am ajuns cu 30 de minute mai repede să pregătim logistic locația, să aranjăm sala și să amplasăm mapele și pinurile RePatriot pentru invitații pe care urmam să îi avem cu noi la conferință. Își anunțaseră prezența peste 100 de români din Cipru, antreprenori, manageri și persoane publice, iar emoțiile începeau ușor să apară.
Sala s-a umplut, iar toată lumea s-a ridicat pentru a cinsti intonarea imnului de stat al României.
Au vorbit în deschidere Marius Bostan și Felix Pătrășcanu și au moderat conferința unde am prezentat românilor motivele pentru care ar trebui să se întoarcă înapoi acasă, le-am prezentat sursele de finanțare pe care le pot accesa și i-am îndemnat să se informeze corect cu privire la situația din România. Am invitat pe scenă și o parte din antreprenorii cu care ne întâlnisem în ultimele zile, dar și membrii din delegația RePatriot.
“Și eșecul face parte din pașii spre succes. Nu trebuie să fiți dezamăgiți, ci să o luați ca o lecție de viață.”, a spus Gina Udroiu în cadrul conferinței RePatriot, care a avut mai multe afaceri în Cipru și a ajutat mulți români să-și deschidă propriile afaceri. Gina se întoarce în România, unde o așteaptă cei doi copii, iar în două săptămâni va deschide în Teleorman un fast food grecesc și un loc de joacă pentru copii. Urmând ca în lunile următoare să revină și soțul ei.
“Eu nu sunt un om de business, ci om politic. Lupt pentru diaspora din 1998 și am un vis: Diaspora română să nu fie mai mare de 500.000 de români. Haideți acasă, să ne luăm țara înapoi!” a declarat Viorel Badea, Senatorul diasporei.
“O să venim acasă. Nu scăpați de noi! Ne temem un pic, însă dacă am reușit aici, de la zero, sigur vom reuși și Acasă”, a declarat George, un antreprenor român din Cipru, originar din Suceava.
“În România e foarte ușor sa devii bun. Dacă învățăm să fim asumați, orice e posibil. Țara noastră oferă foarte multe posibilități, iar eu am obținut foarte multe în doar doi ani de când m-am întors din Italia”, a spus Laura Pazari, care și-a deschis un club sportiv în Suceava și coordonează comunicarea pentru Federația Română de Atletism, dar și alte campanii.
Acestea sunt doar câteva din mesajele rostite în cadrul Conferinței RePatriot din Cipru pe care o puteți vedea pe Facebook pe pagina RePatriot sau mai jos:
Partea I
Partea II
Vă mulțumim mult că ați fost alături de noi pe parcursul acestei misiuni în Cipru, online sau fizic, la întâlnirile avute, prin share-urile pe care le-ați oferit și mesajele pe care ni le-ați transmis.
Numai bine. Ținem aproape!
Echipa RePatriot
RePatriot este o comunitate constituită ca o platformă de inspirație, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară. Comunitatea oferă o rețea de sprijin pentru conectarea românilor de pretutindeni cu țara, informații despre oportunitățile de afaceri din diverse domenii, despre finanțare, educație antreprenorială și consiliere și oferă apartenență la o echipă cu principii și valori solide, o poartă de implicare în toate proiectele RBL. Cel mai important lucru este să transmitem un mesaj credibil despre realitatea din România și despre cum poți face afaceri acasă și cum poți aduce valoare țării tale. RePatriot își dorește să inspire cât mai multă lume să facă asta!