Radu Stanciu – Românului care a avut unul dintre cele mai râvnite locuri de muncă din lume şi la care a renunţat pentru a-şi deschide o afacere.
Radu Stanciu avea, acum câţiva ani, cel mai râvnit job din lume – lucra într-o fabrică de ciocolată, cea mai veche din Canada. Inspirat de bogăţia de arome şi gusturi, n-a stat mult pe gânduri şi a început să viseze la propria afacere în domeniu, în care să poată schimba totul după bunul său plac şi să dea frâu liber imaginaţiei.
Ani mai târziu, a reuşit.
Având deja întipărită în minte această idee, am vrut să descopăr şi tainele ciocolatei artizanale şi în acest fel am ajuns să lucrez pentru una dintre cele mai bune şi cunoscute ciocolaterii artizanale şi bio din Canada. Tot acolo am avut onoarea să-l am ca mentor pe unul dintre cei mai mari ciocolatieri ai lumii, familia sa find fondatoarea uneia dintre cele mai mari companii producătoare de ciocolată din lume, de mai bine de 100 de ani”, povesteşte Radu Stanciu.
Împreună cu o prietenă din România, Monica Ivan, a pus la cale un plan de business, bazându-se pe ideile lui şi pe un spaţiu pe jumătate utilat pe care ea îl avea deja. Încă de la început, şi-au propus să folosească doar ciocolată bio şi vegană, ceea ce defineşte astăzi brandul Xocol’arte din Cluj-Napoca. Radu lucrează în domeniul industriei alimentare încă din 2009. A început ca bucătar, însă şi-a dat seama că este mult mai atras de produsele dulci. În 2011 a intrat în contact pentru prima dată cu laboratorul unei cofetării, lucrând ca decorator de torturi şi a descoperit, cu acea ocazie, că a lucra cu ciocolata e mult mai fascinant decât a lucra cu pasta de zahăr.
Tocmai din acest motiv nu a ratat ocazia de a pleca în 2018 în Canada, pentru un job de ciocolatier. La rândul ei, Monica Ivan este asociata unei cofetării din Cluj-Napoca, având experienţă în realizarea prăjiturilor cu ingrediente naturale, vegane şi raw vegane. „Monica deja avea un spaţiu utilat pentru producţia alimentară şi a trebuit doar să îl adaptăm producţiei de ciocolată. Cea mai mare investiţie a fost într-o maşină automată de temperat ciocolată, aproximativ 13.000 de euro. În mare, investiţia totală a trecut de 30.000 de euro, cu tot cu ingrediente”, spune Radu Stanciu.
Laboratorul Xocol’arte se află în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca, iar vânzările se fac momentan doar online şi într-o cofetărie din oraş, planul fiind ca, în viitor, brandul să fie distribuit şi prin intermediul altor parteneri din ţară. În laborator se produc diferite tipuri de ciocolată, în forme diverse de prezentare, cu preţuri de la 13 lei la 220 de lei, în funcţie de tip şi de cantitate. În 2022, planul antreprenorilor este să extindă gama de produse. „În primul rând, ne adresăm celor care sunt în căutarea ciocolatei artizanale, veritabile, vegane, de origine, fairtrade şi bio.
Totodată, Xocol’arte se adresează clienţilor care vor să mănânce ciocolată fără zahăr alb rafinat, astfel că varietăţile de ciocolată produse de Radu Stanciu şi Monica Ivan conţin zahăr de cocos şi, într-o mică măsură, zahăr brun.
Articolul complet pe zf.ro