Elena Cocuța Bujor a renunțat la munca în străinătate pentru satul natal din comuna Cotnari unde a deschis un magazin cu produse agricole
–
Elena Cocuța Bujor provine dintr-o familie cu șapte copii din comuna Cotnari, județul Iași. A luat drumul străinătății alături de frații ei, însă nu s-a adaptat în Italia, țara adoptivă.
Toți ceilalți frați au plecat să muncească în străinătate și au rămas acolo. Când s-a întors acasă, după experiența nereușită în străinătate, s-a gândit să se apuce de comerț. A încercat o perioadă să facă bani din vânzarea de produse de patiserie.
Câțiva ani mai târziu, când a văzut că tot mai mulți oameni vor să mănânce alimente sănătoase direct de la fermă, a renunțat și s-a apucat de agricultură.
“Elena Cocuța Bujor: Am fost în Italia doar zece luni, când se pleca cu viză, acum ceva timp. Din șapte frați, câți suntem, eu am rămas în țară. Nu m-am adaptat acolo. Mă leagă de țară oamenii de aici.”
A început cu comercializarea fructelor și legumelor proaspete. Din cauza efectelor pandemiei s-a reorientat către produse din fructe și legume precum gemuri și zacuscă.
În 2020 și-a deschis un magazin unde avea nevoie de diversitate așa că împreună cu alți trei producători a început să comercializeze tot ce aveau la fermă. Aproximativ 80% din clienții producătorilor din Cotnari sunt românii stabiliți în străinătate.
Pentru a-și extinde afacerea, Elena a accesat fonduri europene, iar cu experiența acumulată a devenit și consilier în acordarea fondurilor europene.
Acum, producătorul din Iași vrea să obțină certificarea ecologică pentru legume și zacuscă.
Mai multe puteți citi pe bzi.ro.