Alexandru Pașaniuc: „Am pierdut o parte din mine ducându-mă în străinătate”
–
Trei tineri întorși în România ne învață o lecție importantă despre unitate
–
Alexandru Pașaniuc, Dorian Secară și Liviu Calancea, trei români care au muncit mulți ani peste hotare, s-au intors în comuna natală din Iași și au investit banii câștigați în afaceri agricole pentru a le oferi clienților lor produse naturale, dar și pentru a arăta că pot realiza ceva și acasă.
Spiritul antreprenorial și dorința de a face produse de calitate au fost elementele-cheie care i-au ajutat pe cei trei tineri care produc caș, urdă, fructe de pădure și legume să-și crească numărul de clienți. Și pentru că și-au dorit să promoveze și alți producători locali din Iași, iar asocierea este un avantaj pentru accesarea fondurilor europene, cei trei au hotărât să înființeze “Cooperativa Natural”.
–
„Am pierdut o parte din mine ducându-mă în străinătate. De aceea am venit acasă, să fac ceva cu adevărat important. Ce poate fi mai important decât să dai de mâncare oamenilor, prietenilor, familiei, comunității din care faci parte.(…)”, a relatat Alexandru Pașaniuc pentru bzi.ro. Tânărul fermier Alexandru produce caș și urdă cu cheag natural și vinde produsele atât în mediul rural, cât și în oraș. A muncit în străinătate 10 ani, tot în ferme cu animale. Spune că toată investiția în valoare de 50.000 de euro, în fermă, provine din banii munciți în străinătate și credite bancare.
Dorian Secară a muncit în Italia timp de 13 ani și acum este producător de fructe de pădure în România. A investit 35.000 de euro în afacerea de familie și are 12.000 de metri pătrați cu zmeură și mure și spune că vrea să mărească suprafața. Alături de cei doi, în „Cooperativa Natural” este și Liviu Calancea, tânăr producător de legume. Ieșeanul a muncit în Anglia, în perioada 2014-2019, în ferme unde se produce țelina.
–
„Am zis «Gata, facem noi o asociație. Cât de greu poate fi?». Eu voiam să depun proiect european și am văzut că luai punctaj mare, 15 puncte. Nu am mai depus proiectul, pentru că nu am avut timp, dar am înființat cooperativa cu Dorin și Liviu. Am zis că e ușor să faci o asociație, dar când am văzut câtă birocrație e în spate, am vrut să renunț. Până la urmă am pus la punct ce era mai important. Suntem trei membri fondatori și imediat ce finalizăm și ultimele documente, putem aproba și alți membri. Cu cât suntem mai mulți, cu atât e mai bine, putem vinde mai ușor produsele, și nu orice fel de produse, ci naturale. Mereu am invitat clienții în fermele noastre, să vadă cum le producem, pentru că suntem transparenți”, a spus Alexandru Pașaniuc pentru bzi.ro.
Cei trei români susțin că asocierea este pilonul oricărui fermier, astfel că unitatea este foarte importantă pentru a putea pătrunde mai ușor pe piața locală. Acum vor să investească banii în sere cu legume și ferme zootehnice.
Mai multe pe bzi.ro.