Cele mai frumoase fotografii din România, culese la Jubileul ”Fotogeografica – un sfert de veac”
Fotogeografica, un proiect născut în anii ’90 ai Ligii Studenților, sărbătorește anul acesta jubileul unui sfert de veac. Cu un palmares impresionant și o evoluție spectaculoasă, astăzi este unul dintre cele mai longevive și populare manifestări culturale din România, prin care se promovează valorile patrimoniului natural și cultural (www.fotogeografica.ro).
Fotogeografica s-a transformat dintr-un concurs anual de fotografie, într-o ”mișcare-fenomen”. Dedicată tineretului, Fotogeografica a creat în jurul ei un complex de activități, publicații, expediții de teren și o permanentă interogație despre rolul acestui gen.
Standardul a crescut an de an, iar premianții au devenit ulterior profesioniști respectați, cu trofee în competiții prestigioase internaționale, au ilustrat publicații și albume, au realizat expoziții personale de mare succes. Imaginile lor sunt nu numai un document ci și un îndemn.
Patrimoniul natural și cultural este o parte importantă din identitatea noastră națională, o moștenire ce ne impune mereu responsabilitate și ne inspiră încredere și îndrăzneală. De 25 de ani, Fotogeografica reprezintă o tradiție culturală și un brand consacrat în România.
În tot acest timp, Fotogeografica a devenit o ”adevărată instituție”, care a descoperit și descoperă tineri fotografi pasionați, dintre care mulți sunt, deja, artiști fotografi de clasă. Talentul lor a făcut posibilă publicarea unor articole despre natura sălbatică, specii remarcabile, peisaje surprinzătoare, farmecul încă puțin alterat al lumii satului de munte. Astfel de fotografi au ajuns cunoscuți pe plan internațional ca ambasadori ai unei Românii pline de farmec.
În acest an, organizatorii depun eforturi considerabile pentru a reliefa istoria acestui fenomen unic în România, ce se va concretiza în volumul jubiliar și expoziția ”Fotogeografica – un sfert de veac”, ce dorim să fie prezentat și vernisat în cadrul evenimentului ”RePatriot Summit” din data de 30 septembrie 2021, la Ateneul Român sau Palatul Parlamentului.
Volumul jubiliar”Fotogeografica – un sfert de veac” (bilingv română – engleză) se dorește document vizual inedit, o poveste iconică adevărată, cu cele mai reușite lucrări, alături de o prezentare a evoluției în timp a fenomenului, însoțit de testimoniale ale unor pesonalități marcante din domeniile academic, cultural, sportiv ori ale societății civile, dintre care enumerăm: acad. prof. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române; acad. prof. Marcian Bleahu; prof. acad. Mircea Păcurariu; acad. prof. dr. emerit Dan Grigorescu; Aliz Kosza, business mentor & strateg; Ion Caramitru, manager general Teatrul Național ”I.L. Caragiale ”, fost ministru al Culturii; Cristian Dorca, director Cercul Militar Național; Alexandru Lăpușan, manager general ZITEC; prof. dr. univ. Laura Comănescu, pro-rector Universitatea din București; prof. univ. dr. Ioan Ianoș; prof. univ. dr. Radu Igaszag; Cristian Lascu, redactor șef National Geographic Romania; alpinstul de renume mondial și cercetătorul Constantin Lăcătușu; prof. dr. etnolog Rusalin Ișfănoni; Emil Hurezeanu, fost ambasador al României în Germania, actualmente în Austria; Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord; Daniel Funeriu, ministru al Eduacției și Cercetătării; Sorina Plăcintă, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, foști miniștri ale Tineretului și Sportului; Dan Creța, Daniela Mihai Soare și Ligia Necula de la Radio România; fotografii Dinu Lazăr, Mihai Moiceanu; Tamas Andras; Istvan Kerekes, speolog cercet. Viorel Lascu; Dragoș Preda, fondator al Ligii Studenților Români din Străinătate; Gabriel Petrea, fost ministru al Consultării Publice și Dialogului Social, senior Uniunea Studenților din România; Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor pentru Societatea Informațională, senior al Ligii Studenților și alte personalități de mare succes din busness-ul românesc, printre care vă puteți identifica și dumneavoastră.
RePatriot suține această inițiativă nobilă prin care se promovează reperele noastre naționale, a celor ce țin de spirit – creații, tradiții, obiceiuri, dar și prin punerea în valoare a ceea ce are această țară unic și încă ”neîmblânzit”, natura și comorile ei.
Pe această cale, vă lansăm invitația, dragi iubitori ai valorilor românești, să vă alăturați acestui demers și să sprijiniți această generoasă acțiune, în folosul nostru și al generațiilor viitoare.
Mesajul astfel clădit are scopul final de a-i face și pe alții – prieteni, neprieteni sau indiferenți – să ne vadă, să ne cunoască și să ne înțeleagă, cu identitatea noastră de români, pentru că avem nevoie de ea, ca să nu fim în bătaia vântului istoriei.
Evenimentul este un bun prilej de prezentare și promovare, ca să spunem lumii întregi cine suntem și de ce vorbim românește.
”RePatriot Summit”, 30 septembrie 2021, vă dăm întâlnire atunci și la Jubileul Fotogeografica, să ne bucurăm împreună de comorile patriei, privite cu ochii oamenilor ei frumoși.
Fiți parte din această poveste!
Sprijiniți acest proiect care a atins maturitatea, cu fiecare generație și tânăr premiat în parte!