Forumul Studenților Români de Pretutindeni: La 150 de ani de la primul congres, studenții se reîntâlnesc să lucreze pentru România
Studenții Români se întâlnesc la Forumul Studenților Români de Pretutindeni, marcând 150 de ani de la primul congres al studenților, făcut de studenți pentru studenți și susținut de RePatriot.
Prin organizarea acestui Forum, se dorește reuniunea studenților români din țară și din străinătate, oferindu-le pentru 5 zile un spațiu deschis, unde vor dezbate teme de importanță atât pentru societatea românească, cât și pentru generația noastră. Forumul va avea loc la data de 20-24 August la Universitatea din București.
Dacă doriți să sprijiniți Forumul Studenților Români de Pretutindeni puteți afla mai multe informații pe site-ul evenimentului sau direct la contact@fsrp.ro.
Planul Forumului
Pe parcursul celor 5 zile, membrii Forumului vor fi împărțiți pe comitete, în funcție de interes. Aceștia care vor încerca să găsească soluții pentru probleme de actualitate pentru generația noastră, sub îndrumarea unui moderator, scopul final fiind scrierea unui Proiect de Lege. Pe parcursul Forumului vom avea, de asemenea, evenimente sociale și profesionale, menite să ofere participanților oportunități de networking și de carieră.
Comitete “powered by”
Fiecare comitet va fi ”powered by” de către o instituție sau o companie ale căror domenii de activitate sunt direct legate de tipul comitetului și de subiectul dezbătut în comitet. În general, temele vor fi alese de către o echipă de organizare, dar companiile și instituțiile care aleg să susțină Forumul și devin parteneri ai acestuia pot oferi sugestii din domeniu, acolo unde ei consideră că există probleme și este necesară o schimbare la nivel legislativ.
Echipa de organizare a Forumului este una extinsă, aducând împreună voluntari din patru din cele mai importante asociații ce se adresează studenților și tinerilor din țară (Liga Studenților Români din Străinătate, Asociația Tineretul ONU din România, FASMR și Uniunea Studenților din România). Toate aceste asociații au venit împreună în spatele acestui proiect conștiente fiind de impactul și forța mult mai mari pe care le au împreună în încercarea de a face lumea un loc mai bun pentru tineri.
Istoricul Forumului
Congresul de la Putna, din 1871, a reprezentat un liant între două generații extrem de importante ale istoriei noastre naționale: generația de la 1848, marcată de afirmarea unei identități naționale în context european pentru toți românii, și generația de sacrificiu a Primului Război Mondial.
Mihai Eminescu: „Acela care vrea să facă ceva nu discută, ci lucrează”
La sfârșitul manifestațiilor dedicate împlinirii a 400 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, un grup de studenți se prezintă prefectului Renney, cerând dreptul de a ține un congres, în care vor fi discutate teme precum: „În ce direcții trebuie să pornească generația prezentă, pentru a contribui la generalizarea culturii naționale? În ce fel se poate pune baza unei dezvoltări economice la români? Când și unde va trebui în viitor să se întâlnească tinerimea academică?” Inițial, Renney a respins cererea, pe motiv că între participanții congresului se găseau și cetățeni străini Imperiului Austro-Ungar, iar primul subiect era unul „prea general”. Prin această strategie prefectul le aducea mai degrabă la cunoştinţă iniţiatorilor că trebuie să fie prudenți deoarece acțiunea lor era ilegală.
Congresul s-a desfășurat însă și în aceste condiții, programul fiind schimbat cu următoarele subiecte:
- Prin ce s-ar putea întreaga junime română academică dezvolta omogen?
- Cum ar putea generația prezentă să contribuie la dezvoltarea culturii?
- În ce directive să pornească junimea română spre a crea condițiile unei dezvoltări sigure și permanente?
- Ce ramură a dezvoltării trebuie să atragă mai mult atenția junimii?
În această formă programul a fost adoptat de studenții participanţi, care au discutat probleme identitare și culturale ale românilor până la orele 2 din noapte. Discuţiile au fost reluate a doua zi – şi observând că sfârşitul nu se întrevede, Eminescu i-ar fi spus lui Slavici: „Acela care vrea să facă ceva nu discută, ci lucrează”. S-a emis, printre altele, ideea înființării de societăți în toate universitățile în care se găseau studenți români; și se dorea și înființarea unui organ de presă comun, cu caracter literar și științific, care să apară la Viena.
Similar înaintașiilor noștrii, ce au contribuit deciziv la cultura și identitate Românească, dorim să transmitem același sentiment în spiritul unirii și dezvoltării inteligente și durabile a României. Astfel, ne dorim cu ocazia aniversării a 150 de ani de la Congresul Studenților Români de la Putna să aprofundăm următoarele subiecte:
Educația este unul din factorii determinanți pentru bunăstarea oricărei persoane în societatea modernă. Tocmai din acest motiv, primul comitet din cadrul Forumului va încerca să găsească soluții la problemele sistemului educațional românesc: abandonul școlar, lipsa și stigmatizarea educației profesionale, programele învechite, supraaglomerarea școlară, infrastructură educațională, digitalizarea educației, etc.
O populație activă înseamnă o economie care produce și care poate asigura cetățenilor un standard de viață ridicat și promisiunea unui viitor mai bun. Lipsa forței de muncă, sub sau supra calificarea, inegalitatea, lipsa de capital sau lipsa investițiilor sunt toate probleme cu care România se confruntă și care afectează viața de zi cu zi. Exemple de subiecte cu care participanții se pot confrunta în cadrul Forumului pot fi: Viitorul piețeii muncii sau impactul automatizări și tehnologiilor avansate.
Dezvoltarea și bunăstarea depind de modul în care banii publici sunt cheltuiți și de direcțiile pe care politicienii le stabilesc pentru viitor. Deși România s-a dezvoltat în ultimii ani, pentru viitorul ei trebuie să gândim soluții sustenabile pentru decalajul de dezvoltare urban – rural, dezvoltarea verde a zonelor urbane, investițiile prin fonduri europene, stimularea spiritului antreprenorial al tinerilor sau tranziția de la o economie industrială la una bazată pe servicii.
Schimbările climatice cauzate de modul în care populația globului consumă energie au ajuns în prim-plan în ultimele decenii. Activiști și politicieni încearcă să găsească soluții pentru stoparea efectelor încălzirii climatice. Încercăm să găsim soluțiile prin care România poate să facă tranziția spre o economie circulară, să devină neutră din punct de vedere climatic, și să transformăm economia românească în una verde.
Politica internațională, deși de multe ori considerată de rang secund, este un domeniu ce poate să contribuie semnificativ la dezvoltarea României. Comitetul pentru Afaceri Externe este cel care va aborda subiecte cum ar fi aderarea României la Schengen, poziționarea vis-a-vis de curentele emergente de dreapta extremistă în Europa, o strategie pentru promovarea României prin populația din diaspora și întoarcerea studenților plecați la studii în afară.
Domeniul sănătății este cel care, alături de educație, este mereu în prim-planul discuțiilor din spațiul public din România. Acestea sunt două domenii strategice pentru viitorul țării, dar care suferă foarte mult. O să discutăm despre probleme ale sistemului cum ar fi: integrarea absolvenților de studii medicale în sistemul Românesc, educația sanitară a populației, meritocrația în administrarea unităților medicale sau de cercetare.
Care sunt obiectivele forumului?
Comunitate
Să construiască o comunitate în care spiritul democratic este accentuat și prețuit.
Schimbă Politicile
Să schimbe politicile publice naționale în direcția pe care tinerii și-o doresc.
Vocea Tinerilor
Să pună la dispoziția tinerilor o platformă prin care să-și facă vocea și nevoile auzite.
Implicare civică
Să promoveze implicarea civică printre studenții și tinerii români.
“Scopul principal al Forumului este schimbarea de politicii publice, astfel contribuind la dezvoltarea României. Acest scop va fi asigurat și susținut prin influența pe care asociațiile organizatoare ale Forumului, reunite în “Studenții Români în Alianță”, o au în cadrul societății civile românești. Propunerile finale vor alcătui o Rezoluție ce va fi înaintată ministerelor din Guvern și autorităților române.”
Decebal Mohîrță
– Project Manager –
Cele 4 Asociații de studenți și tineri
Echipa din Spatele Forumului
Liga Studenților Români din Străinătate este o organizație non-guvernamentală, cu peste 200 de membri din 15 țări din toată lumea.
LSRS a fost înființată datorită creșterii rapide a numărului de studenți și absolvenți români în străinătate, precum și necesității unei platforme de comunicare între aceștia. Lansată oficial pe 8 ianuarie 2009, LSRS constituie o platformă de networking și sprijin reciproc pentru membrii săi: studenți în străinătate, absolvenți de studii peste hotare sau tineri din România care doresc să-și continue studiile în străinătate.
Anul 2009 a marcat înființarea Asociației BISMUN care, în anul 2012, a devenit Asociația Tineretul ONU din România. Scopurile organizației sunt promovarea și încurajarea valorilor și activităților Organizației Națiunilor Unite în rândul tinerilor români, a societății românești și a comunității internaționale.
Pentru îndeplinirea acestora, membrii fondatori și-au propus organizarea a 4 proiecte anuale, care, de-a lungul celor 11 ani de activitate au reușit să atragă atenția asupra problematicilor de natură socială, economică, juridică, culturală, precum și asupra celor legate de drepturile omului și ale relațiilor internaționale, toate acestea regăsindu-se pe Agenda ONU. Având în vedere complexitatea temelor amintite, cele 4 proiecte au îmbrăcat forme diferite de desfășurare.
FASMR este o organizație non-guvernamentală, ce reprezintă eficient și transparent interesele a peste 24.000 de studenți din aproape toate centrele de medicină din țară.
Federația a cunoscut o dezvoltare rapidă. Înființată în 1991, anul următor a participat la prima Adunare Generală Internațională, iar în 1995 a devenit membră cu drepturi depline The International Federation of Medical Students’ Associations, permițând astfel accesul studenților la proiecte și schimburi internaționale și facilitând dezvoltarea lor pe plan personal și profesional. A adoptat o structură asemănătoare IFMSA, înființându-se, de-a lungul timpului, mai multe comitete.
Uniunea Studenților din România este una dintre cele mai mari federații studențești din țară, care reunește 111 organizații studențești, în peste 30 de universități. Scopul statuar al federației-umbrelă este de a reprezenta, de a promova și de a face cunoscute drepturile, precum și obligațiile studenților, în raport cu actorii relevați la nivel național.
Pe lângă reprezentare, Uniunea Studenților din România are că scop promovarea culturii și a activităților non-formale în rândul studenților, tocmai pentru a face din studenție o experiență frumoasă și pentru a crea legături noi în rândul acestora. În acești 19 ani, Uniunea a dezvoltat o serie de proiecte anuale cu impact major la nivel național, devenite evenimente de referință în rândul studenților.
Mai multe detalii pe www.fsrp.ro