Soluții pentru provocările antreprenorilor din această perioadă
Furnizorul național de servicii de mobilitate, Autonom, vine cu soluții pentru cele 5 mari provocări pe care antreprenorii le-au întâmpinat în această perioadă grea
Antreprenorii au fost nevoiți până acum să ia decizii rapide pentru protejarea oamenilor și a business-urilor în timp ce urmăreau cum vânzările și tot ce au construit în ultimii ani au început să scadă semnificativ de la o săptămână la alta. Mai jos sfaturi și informații despre câteva soluții concrete, din partea Autonom, care să vă ajute să vă ajustați modelul de afaceri și să îl faceți mai agil și mai durabil.
Provocarea numărul 1 este cea a optimizării costurilor de mobilitate, iar pentru aceasta aautonom a găsit 5 soluții.
1. Externalizarea flotei auto printr-un contract de leasing operațional.
Unul dintre procesele care consumă resurse interne importante este gestionarea autovehiculelor pe care le folosesc angajații. O soluție pentru optimizarea costurilor dar și pentru a deduce cheltuielile este externalizarea lor printr-un contract de leasing operaţional.
2. Închirierea mașinilor pe termen scurt sau mediu, în funcție de nevoi.
Mărimea parcului auto nu este întotdeauna facil de anticipat. În baza unui contract cadru, puteţi închiria mașinile necesare asigurării activităţii, fără să fie necesară creșterea parcului auto și imobilizarea de capital.
3. Mașină de înlocuire fără costuri în urma unui accident.
Situaţiile neprevăzute pot apărea oricând și pot genera costuri suplimentare neplanificate. În acest caz, dacă ești partea păgubită într-un accident rutier, le poţi reduce la 0. Odată cu modificarea legii RCA în Decembrie 2016, partea păgubită într-un accident auto beneficiază de mașină de înlocuire pe perioada cât mașina sa se află în service pentru reparaţii.
Mașina la schimb va fi similară cu mașina deţinută (implicată în accident) și se acordă în momentul în care mașina avariată a intrat în service. Pentru fiecare 4 ore de manoperă se acordă o zi de închiriere.
4. Abonament de asistență rutieră.
Când plecaţi la drum, singurul lucru pe care nu vi-l doriţi este să apară un eveniment neprevăzut precum o defecţiune tehnică sau un accident. În aceste situaţii, un abonament de asistenţă rutieră anuală vă poate salva de multe dureri de cap, timp pierdut, costuri inutile și neprevăzute.
5. Servicii integrate pentru gestiunea serviciilor de spălătorie și vulcanizare.
Atunci când numărul de autovehicule pe care o societate le are în parc este mare, iar dispersia acestora în ţară este ridicată, apare nevoia de a avea un departament specializat care să monitorizeze flota și costurile, să negocieze cu furnizorii și să verifice operaţiunile.
Provocarea numărul 2 privește optimizarea costurilor cu spațiile de lucru, iar soluția găsită este cea a spațiilor de co-working & WFH.
Este posibil ca spaţiul să fie în prezent prea mare pentru echipa care lucrează efectiv, iar costurile asociate să fie astfel o povară financiară inutilă. Poate este timpul să căutaţi o alternativă flexibilă la biroul clasic, care să vă ofere acces la un spaţiu creativ, dar în același timp să ajute la optimizarea costurilor, astfel încât să plătiţi efectiv doar ceea ce utilizaţi.
Provocarea numărul 3 se referă la finanțarea pentru noi investiții și capital de lucru și vine cu 3 soluții pentru aceasta.
1. Leasingul operațional pentru echipamente
2. Sale & Lease Back
Principala provocare în perioade de criză este menţinerea lichidităţii pentru a asigura plata obligaţiilor la scadenţă. Perioada de criză generează uneori o rigidizare a condiţiilor de contractare, de exemplu: solicitarea unui avans, plată integrală în avans sau un termen de plată mai scurt.
Sale & Lease Back reprezintă vânzarea de către o societate a unor bunuri (mașini, clădiri, echipamente) către un finanţator, urmată de preluarea lor concomitentă în regim de leasing operaţional.
În baza contractului de leasing, pe perioada aleasă de comun acord, societatea își păstrează dreptul de folosinţă asupra bunului respectiv.
3. Piața de capital – atragerea de finanțare fără îndatorarea companiei
În perioadele de criză, împrumuturile și creditele ar putea reprezenta o povară. Cu toate acestea, există o modalitate de finanţare a investiţiilor și de reducere a gradului de îndatorare.
Vânzarea de acţiuni printr-o majorare de capital, fie către un fond de investiţii, fie către investitori pe bursă poate consolida poziţia financiară a companiei, poate contribui la reducerea gradului de îndatorare și poate oferi finanţare pentru dezvoltare pe un termen nedeterminat.
În România, companiile pot beneficia de această opţiune prin listarea pe Bursa de Valori București (BVB).
Provocarea numărul 4 este cea a productivității și pregătirii angajaților
- Structura organizațională și comunicarea
- Autonomia echipelor
- Pregătirea continua a angajaților
- Tichete de masă ca modalitate eficientă de a acorda bonusuri și de a crește salariile
Dacă înainte de pandemie intenţionaţi să creșteţi salariile angajaţilor, dar acum sunteţi îngrijorat de situaţia financiară a companiei, există o modalitate prin care puteţi crește salariul la rate de impozitare preferenţiale, prin intermediul tichetelor de masă.
Provocarea numărul 5 are ca problematică minimizarea riscurilor induse de evenimente neprevăzute
- Asigurări pentru protecția afacerii
- Audit în asigurări
- Asigurările „clasice” pentru orice fel de activ deținut de companie
Mai multe puteți vedea direct în ghidul făcut de Autonom, aici.