Primul ventilator românesc va fi testat pe pacienți
Primul ventilator mecanic dezvoltat în România pentru cazuri de insuficienţă respiratorie, conceput de un grup de ingineri din Târgu Mureş şi Cluj, a trecut de prima etapă de omologare şi va începe să fie testat pe pacienţi, a anunţat în 14 aprilie iniţiatorul proiectului
Proiectul a fost inițiat de Răzvan Coreneliu Popa, administratorul companiei Gaze Industriale Mureș în urmă cu trei săptămâni, timp în care s-a derulat o muncă asiduă a echipei maramureșene. O serie de instituţii ale statului, medici militari şi civili din Târgu Mureş şi Braşov, dar și speciliaștii din cadrul companiei Try Innovation și-au adus contribuția la crearea primului ventilator mecanic 100% românesc.
În Duminica Floriilor, ventilatorul a fost testat pe plămânul artificial de la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş. Apoi, echipa mureşeană s-a prezentat în 13 aprilie la Spitalul de Urgenţă “Regina Maria” din Braşov, în faţa unei comisii formată din reprezentanţii Agenţiei de Cercetare de Tehnică şi Tehnologii Militare, care omologhează, pe perioada stării de urgenţă, aceste echipamente.
“Au fost prezenţi medici de la Spitalul de Urgenţă şi de la Spitalul Militar Braşov, a fost testat echipamentul, a răspuns cu brio solicitărilor, am primit undă verde pentru a fi testat pe pacienţi umani. Testarea va începe, probabil, miercuri sau joi. Este un produs românesc, deschide calea celor de acest tip în România, permite unei echipe să cerceteze, să inoveze şi să dezvolte aceste produse. (…) Putem produce aparatul la un preţ sub cel al pieţei. Ştim cu toţii că, în acest moment, preţurile au explodat pentru că cererea depăşeşte mult oferta, dar noi ne situăm mult sub preţurile de vânzare ale aparatelor din import”, a declarat Răzvan Corneliu Popa.
Dacă toate testele vor fi pozitive, firma mureşeană va putea produce circa 15 aparate pe zi, astfel încât să poată suplini lipsa acestei aparaturi vitale din secţiile de terapie intensivă, în cazul pacienţilor cu COVID-19 şi cu alte afecţiuni respiratorii grave.
Antreprenorul consideră că testele de la UMFST Târgu Mureş au dovedit că proiectul este “un pariu câştigat”, fiindcă echipamentul este competitiv şi poate face faţă cu brio cerinţelor medicilor din România. Compania Gaze Industriale Mureș pe care o conduce are ca obiect de activitate îmbutelierea de oxigen şi dioxid de carbon, produce gheaţă carbonică şi comercializează toată gama de gaze industriale şi a fost nevoită să îşi restrângă activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, pentru a-şi proteja colaboratorii şi angajaţii.
Este un exemplu foarte bun de pivotare și regândire a modelului de business pentru a putea funcționa în această perioadă.
Surse digi24.ro și agerpress.ro.
Rareș Dinu, 15 aprilie 2020