România, între competență și orgolii în vremuri de criză – Claudia Indreica
Experiențele pe care le trăim în aceste zile, nu le-am mai avut niciodată. Nici noi, nici părinții nostri. În istoricul nostru personal, vremurile de criză similare le-am cunoscut prin poveștile bunicilor noștri din perioada războiului. Criza economică din perioada 2008-2010, acum, pare o perioadă chiar gestionabilă.
Ce trăim azi, are un impact mult mai mare. Am început cu imaginile din China, trecând încet, încet în realitatea europeană. Am văzut Italia și Spania luptându-se cu moartea în fiecare zi, dar și cu o economie care își reduce motoarele, tot mai puternic.
România are un avans în organizarea necesară pentru a face față pandemiei Covid 19. Nu mult … două – trei săptamâni, dar dacă suntem determinați, valorificăm la maxim aceste zile.
Avem două fronturi deschise:
- sistemul de sănătate – aflat într-o situație grea … tolerarea incompetenței, a numirilor pe criterii politice în fruntea spitalelor și a direcțiilor de sănătate, existența unor grupuri de interese care NU au ca preocupare sănătatea pacientului, ne-au adus aici.
- dezvoltarea economică – oprită brusc, având de la o saptămână la alta companii închise integral, altele care și-au redus puternic activitatea. Angajați îngrijorați pentru sănătatea lor dar și a siguranței financiare, manageri și antreprenori care caută soluții iar disperarea se citește în fiecare acțiune pe care o facem.
În tot acest tablou, îi avem și pe cei care profită la maxim de situație … cei care alimentează spațiul public cu mesaje alarmante, vânzările bazate pe inducerea fricii devin o realitate curentă și tristă. Cred că această situatie, ne aduce în vizor al treilea front – EDUCAȚIA – subfinanțată, plină de schimbări dar lipsită de reforme reale, incapabilă să facă față acestei cereri de a trece în mediul online. Educația este cea care ne ajută să NU fim pasivi în fața acestor acțiuni, în fața acestor oameni care induc si profită de teama oamenilor venită din necunoaștere, pentru a vinde produse care nu ne ajută în această perioadă.
De fapt, cea mai frumoasă descriere mi-a venit din partea unui copil de 8 ani: “oamenilor le este frică de Coronavirus pentru că nu îl cunosc și nu știu ce trebuie să facă”. Înțelepciunea copiilor … o sursă permanentă de invățare.
Dar avem și o altă față a Romaniei! Cea a oamenilor care au simțit că avem nevoie de competențe și solidaritate, de schimbarea paradigmelor în care funcționăm, în mod normal. O situație de criză înseamnă și ieșirea brusc și rapid din ceea ce era normal pentru noi. Schimbăm linii și procese de producție – trecem de la pantofi la combinezoane pentru medici, de la cosmetice la dezinfectanți, de la elemente metalice la ventilatoare și viziere etc. Ne ajută sa ținem oamenii activi, companiile funcționale, cei mai mulți conștienti fiind că anul acesta este făcut pentru supraviețuire, nu profit și suntem împăcați cu acest lucru.
Câștigăm în schimb mult mai mult: întrăm în grupuri de lucruri, task-force-uri, contribuind la o altă Românie. Cea în care competența și solidaritatea sunt puse în scopul binelui comun. Suntem împreună în această situație, împreună ieșim.
Dar mai avem nevoie de ceva! De un parteneriat cu Guvernul Romaniei, cu autoritățile statului. Sub cupola Coaliția pentru Dezvoltarea României – avem Romanian Business Leaders, AOAR, AHK, Concordia, AmCham, FIC, CNPIMMR, organizații care angrenează mediul de afaceri din România. Am fost printre primii care ne-am pus la dispoziție toate competențele noastre și ale angajatilor. Ne-am lovit de orgolii, propuneri preluate parțial, neclare, care dau spațiu interpretărilor, aducându-ne în situația în care deciziile sunt mai degrabă în defavoarea noastră, a tuturor. Un exemplu clar – CDR semnalează nevoia unor clarificări privind măsurile adoptate de Guvern în contextul Covid-19.
Incertitudinea cultivată de instituțiile statului, din necunoaștere, datorită lipsei transparenței, a comuncărilor lacunare … ne duce în direcția greșită.
Haideți să lăsăm orgoliile în această perioadă, să îmbrățișăm competența pentru binele nostru, al tuturor – instituții de stat și mediul de business, români de acasă sau români repatriați.
AZI, ROMÂNIA ARE NEVOIE DE NOI!
PhD Claudia Indreica – CEO și Co-Fondator Psihoselect, membru activ în comunitatea Romanian Business Leaders.