Ligia Stanciu
Ligia Stanciu, o antreprenoare din București, s-a întors Acasă după aproape 15 ani petrecuți în Italia
Ligia s-a întors în 2013 și a adus cu ea experiența de somelier și rețetele de mâncare învățate acolo, deschizând un restaurant în centrul capitalei. Situat în casa bătrână de pe C.A. Rosetti nr 26 colț cu Nicolae Filipescu 61, Plated este un restaurant relativ mic, amenajat cu gust, luminos, cu ferestre ample, neînghesuit cu un meniu ce pune în evidență autenticitatea rețetelor tradiționale de pe bătrânul continent european.
I-am făcut o vizită de curând și vă lăsăm mai jos un scurt interviu. 🙂
Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Ce crezi tu că te definește cel mai bine?
Pot spune că mă definește cel mai bine spiritul sociabil. Am 37 de ani și două pasiuni: vinul și gastronomia. Am locuit în Italia timp de aproape 15 de ani și am reușit să mă perfecționez în meseria de somelier, după ce m-am mutat în regiunea Toscana, renumită pentru vinurile sale.
Cum a fost plecarea din România și cum te-ai hotărât să te întorci și să dechizi o afacere Acasă?
Plecarea din România a survenit în 1999, atunci când mulți români își încercau norocul în afara granițelor.
În ceea ce privește repatrierea, cred că este vorba despre o evoluție naturală. În 2013, când ne-am ”întors acasă”, aveam în minte să am ceva al meu, al nostru. Nu s-a materializat imediat și poate a fost mai bine așa. Piața din România este foarte atipică, iar acum 5 ani ar fi fost foarte greu din lipsa experienței sau a diferenței de mentalitate. Întoarcerea în România cred că a fost o succesiune normală.
Cum vezi extinderea afacerii tale în continuare? Ce planuri ai?
Pentru moment ne concentrăm pe ce am început, dar avem în plan o extindere cu importuri și comercializare de produse de import din câteva zone din Italia.
Secretul succesului la Plated stă în felurile de mâncare deosebite, ospitalitatea și calitatea serviciilor, dar mai ales în pasiunea pe care o punem în tot ceea ce facem. Suntem o echipă tânără cu spirit mare de echipă. Ne considerăm o familie și ne străduim să fim la înălțime. Satisfacțiile vin atunci când oaspeții noștri sunt încântați de ceea ce facem la Plated.
Mai multe peteți vedea în pagina lor – www.facebook.com/Plated-WineBarBistro-1964404597122504.
Cum ai defini posibile startup-uri bazate pe experiența și produsele tale? Cum poate un antreprenor să colaboreze cu tine?
Pot spune că începuturile sunt grele și anevoioase, oriunde și în orice domeniu. Însă, dacă reușesc, satisfacțiile sunt pe măsură. Vom oferi, în viitor, cadouri corporate și nu numai. Căutăm colaboratori pentru genul acesta de activitate.
Ce părere ai despre programul RePatriot? Ce le-ai recomanda românilor din Diaspora?
Cred că este un început frumos și care poate ajuta mulți dintre cei ce au făcut alegerea de a se întoarce în țară. Românilor încă plecați, care au intenția de a se întoarce, le pot spune că România are mult potențial și că va crește. Să nu aștepte mult pentru că este nevoie de viziuni noi și experiența lor poate fi foarte utilă.