15 membri ai Echipei RePatriot au pledat pentru România la Madrid
Echipa RePatriot a fost întâmpinată de românii din comunitate mobilizați de partenerii de la Radio Romanul încă de la sosire.
Acțiunile Echipei RePatriot au început printr-o intervenție maraton la Radio Românul, moderată de Cristian Radu, un radio care acoperă o zona unde locuiesc peste 220.000 de români din zona Madridului. Au urmat apoi discuții interesante despre situația de Acasă și cea din Spania, iar intervențiile au fost transmise live pe pagina de Facebook a postului.
Felix Pătrășcanu a subliniat misiunea Romanian Business Leaders și importanța antreprenoriatului pentru dezvoltarea țării dar și impactul pozitiv al comportamentului civic al Diasporei.
Conferința Repatriot a relevat oportunitățile pentru afaceri Acasă, în servicii, agri-business, turism, tehnologie și în alte domenii.
Antreprenorii din România au adus o mărturie personală despre situația de Acasă, cu bune și rele. Creșterea economică, nivelul de taxare, fondurile europene, competiția scăzută, o piață în creștere, importurile mari, oameni inteligenți, cultura și natura au fost enumerate ca surse de oportunitate pentru cei care au cunoștințele și abilitățile necesare.
Diaspora Start-up este o oportunitate de educație antreprenorială pentru cei aflați la început de drum. Marius Bostan a relevat faptul că acest program este inspirat din acțiunea RePatriot și și-a manifestat speranța că “10.000 de români din afara granițelor pot parcurge un proces educațional antreprenorial valoros și 1.000 pot să starteze noi afaceri și să beneficieze de suport financiar. RePatriot prin mesajele și acțiunea sa directă inspiră românii și autoritățile să facă ceva pentru a uni Diaspora cu Țară.“
S-a răspuns la întrebările din sală cu exemple și astfel atmosfera a fost pozitivă, iar la final mulți participanți au oferit un feedback foarte bun. Au fost relevate probleme legate de proasta guvernare, infrastructura precară, corupția și birocrația existentă. Antreprenorii cu adevărat curajoși trec peste bariere și reușesc, acesta a fost mesajul lansat de antreprenorii prezenți.
Nicu Dendiu, fondator Radio Românul și partener RePatriot pentru această acțiune, a reafirmat importanța întăririi comunității și a culturii manageriale în comunitățile din diaspora.
S-au legat prietenii la degustarea de vinuri cu soiuri pure românești și au fost foarte apreciate vinurile Senator Wine trimise de Lucian Neacșu special pentru eveniment. Zghihara, Crâmpoșia, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Băbeasca Neagră. Feteasca Neagră și multe alte soiuri rare și valoroase au fost comparate cu vinuri spaniole și opinia aproape unanimă a fost că suntem calitativ foarte sus. Gama Bio Senator Wine este superioară vinurilor bio cunoscute de degustători.
Luni acțiunea a continuat prin Start-up Bridge, la Google Campus, unde au avut loc discuții despre internaționalizare și legăturile dintre antreprenori, echipe, oferte de cooperare și posibilitatea promovării unor tururi turistice private pentru clienți spanioli. Am încheiat vizita cu o întâlnire strategică importantă cu o companie spaniolă care dorește extinderea operațiunilor și demarara unor proiecte tehnologice în România.