Carmen Liana Nagy
Carmen Liana Nagy este specializată în terapie ocupațională și predă actualmente la Brunel University din Londra (Marea Britanie). Este născută și crescută în Blaj, dupa terminarea facultății la Cluj a plecat în Marea Britanie in urmă cu vreo 20 de ani și a urmat un curs ascendent pe plan profesional, cel al carierei academice. A aflat despre Centrul Maria Beatrice în urmă cu zece ani, când a urmărit un interviu cu fondatorii acestuia, Iulia și Sebastian Onac, în care vorbeau despre scopul și misiunea organizației. Imediat după aceea, a hotărât să facă o vizită la Alba Iulia. A fost impresionată de succesul activităților desfășurate acolo, însă a aflat totodată și despre nevoia acută a copiilor cu dizabilități din România de mai multe servicii și dispozitive medicale, la care nu puteau avea acces la acel moment. Astfel a început o colaborare constantă și extrem de fructuoasă cu organizația mai sus amintită.
La scurt timp după acea primă vizită, Carmen Nagy — care la acea vreme lucra ca terapeut ocupațional pediatru într-un centru de dezvoltare a copilului din nordul Angliei — a început să caute o organizație din Marea Britanie care să poată furniza dispozitive pentru copiii cu dizabilități din România. Folosind contactele sale profesionale și personale, a găsit în cele din urmă o organizație dispusă să ofere acele echipamente, precum și o organizație din România care să susțină costul transporturilor. Eforturile sale s-au concretizat în șapte transporturi de dispozitive medicale pentru copiii și adulții cu dizabilități din România, efectuate din 2015 și până în prezent.
Nu s-a oprit însă aici. Mai mulți ani la rând, Carmen Nagy a petrecut câte o săptămână la Centrul „Maria Beatrice”, pentru a împărtăși din experiența sa colegilor terapeuți din România. Trainingurile, ce au beneficiat și de prezența altor specialiști din Marea Britanie, au fost axate pe diferite aspecte ale muncii într-un asemenea centru: terapie ocupațională, logopedie, kinetoterapie. Între altele, Carmen Nagy i-a ajutat pe colegii români să înțeleagă mai bine beneficiile muncii integrate, ce îmbină diferite activități, pentru dezvoltarea copiilor. „Tot ce am văzut bun în Marea Britanie am încercat să aduc în România”, rezumă ea. Iar atunci când n-a putut „transporta” experiența britanică în România, i-a ajutat pe terapeuții de la Alba Iulia să ajungă în Anglia pentru a accesa traininguri (în 2018), pentru a vizita facilități medicale de acolo și a lua contact cu experiența academică oferită de Universitatea Oxford Brookes, unde activa la acea vreme.