Irina, a absolvit cursurile de cuisine și patisserie Cordon Bleu, a lucrat ca bucătar la Pierre Gagnaire, unde l-a cunoscut pe Tom, iar apoi într-una dintre cele mai cochete patiserii din Paris, Pain De Sucre. Tom, a lucrat la Paris ca și patiser la restaurantul cu 3 stele Michelin Pierre Gagnaire, iar mai apoi a urmărit pasiunea pentru brutărie alăturându-se echipei lui Cyrill Lignac ca și Chef Boulanger. Iar Monica, 46 de ani, are experiență în domeniul managementului, vânzărilor, customer service și training-ului.

Au facut planul de afaceri singuri, fără ajutor profesionist, pe baza unui model și au deschis prima brutărie în 2013. Nefiind o franciză, au pornit de la zero – de la găsirea numelui, crearea logo-ului, înființarea firmei, redactarea planului de afaceri, găsirea finanțării, a spațiului, renovarea, identificarea celor mai bune echipamente și apoi achiziționarea lor până la dezvoltarea rețetelor și a meniului.

”Au fost multe uși închise în nas. Cu toate acestea, am reușit să captăm interesul unei banci, la o sucursală din orașul meu natal, Râmnicu Sărat. Am facut planul de afaceri pe 5 ani, pe care l-am înaintat băncii cu emoții, căci aveam mare nevoie de acei bani, demarasem deja comenzile pentru utilaje din Franța și trebuia să facem plați. Au fost foarte deschiși către proiectul nostru și am aflat că lucrul care a contat cel mai mult a fost planul de afaceri, la care muncisem foarte mult”, povestește Irina.

Pain Plaisir a pornit la drum cu 5 angajați, în prezent echipa numărând 34 de persoane (inclusiv cei trei proprietari). Irina vorbește despre un decalaj foarte mare între așteptările angajaților și realitatea pieței de forță de muncă, cel puțin pe partea de lucrători comerciali. Pe partea de producție nu au întampinat probleme în a găsi oamenii potriviți, deși fără experiență în domeniu, au învățat pe parcurs.

În prezent, au 2 magazine, 2 spații de producție și o medie de 400 de clienți pe zi. Aceștia vin în special pentru croissante și baghete, dar și pentru pâinile din făină integrală de grâu, de secară sau cele cu semințe. Valoarea medie a unui bon este cuprinsă între 15 și 30 de lei. Iar materia primă folosită provine de la o moară mică, o afacere de familie din Franța, care produce făină exclusiv pentru Pain Plaisir.

Citește întreaga poveste a celor 3 antreprenori aici.