Inteligența Artificială: de la mister la strategie
Românii de elită care fac lucruri pentru companiile lor și pentru țară au dezbătut ieri subiecte tehnologice dintre cele mai importante la 2019 IT&C Summit, organizat de Newsweek Romania, la care a contribuit și Repatriot
Potențialul Inteligenței Artificiale este imens în dezvoltarea afacerilor, comunităților și pentru îmbunătățirea vieții! Ne dorim să contribuim la maximizarea beneficiilor adoptării soluțiilor de inteligență artificială și atenuarea riscurilor asociate. Este important ca dezvoltarea și adoptarea AI să fie accelerată la nivel de țară. Pentru asta o strategie este importantă, părțile interesate să fie identificate corect, iar eforturile lor să fie coordonate într-un mod care să garanteze că interesele cetățenilor sunt apărate. Companiile pot câștiga valoare și productivitate suplimentară și astfel contribuția la bunăstarea generală este semnificativă.
Summitul IT&C a pus la aceeași masă actori implicați în securitatea cibernetică, infrastructuri critice și noi tehnologii în afaceri din România. RePatriot a coordonat ieri două sesiuni strategice importante în care am prezentat, împreună cu oameni remarcabili, inițiativa Repatriot AI și un rezultat de etapă – creionarea unui prim draft de strategie ce va fi dezvoltat în continuare prin contribuția celor interesați.
?Prima prezentare a draftului strategiei o găsiți aici.
“Felicitări echipei RePatriot AI și mulțumiri celor care au susținut și contribuit! De câteva mii de ani încoace oameni remarcabili au încercat să descifreze misterele creierului uman și de câteva zeci de ani au fost create diverse instrumente pentru Inteligența Artificială.
În ultimii ani lucrurile se dezvoltă mai accelerat și sunt puse în practică foarte multe descoperiri și inovații. Avem proiecte care să coaguleze mediul academic și de cercetare, companiile, administrația locală și centrală și societatea pentru a aduce valoare suplimentară? Avem idei, avem chiar proiecte și avem oameni talentați în țară și străinătate. Sunt convins că putem genera un salt uriaș dacă ne coalizăm forțele în mod inteligent. Am făcut un prim pas mic dar important și vă așteptăm alături de noi”, a declarat Marius Bostan, inițiator RePatriot, fost ministru al Comunicațiilor.
Primul sondaj lansat în comunitatea managerială care să ajute la elaborarea strategiei de Inteligență Artificială a României
118 contribuitori au participat la cercetarea privind potențialul Inteligenței Artificiale în dezvoltarea afacerilor, comunităților și pentru îmbunătățirea vieții care ne ajută la generarea Strategiei de Inteligență Artificială a României.
Rezultate preliminare ale sondajului AI
Vom continua să promovăm sondajul pentru a fi completat de cât mai multă lume. Chestionarul urmărește să cerceteze în ce măsură companiile sunt la curent cu domeniul AI și în ce măsură sunt dispuse să investească sau să adopte tehnologiile aferente. Sondajul a fost realizat cu sprijinul Emanuelei Modoran, Director Executiv la Smart Alliance Cluster și îl găsiți aici.
RePatriot AI este un proiect inițiat la Summitul RePatriot de la Alba Iulia, din octombrie 2018, prin care ne-am propus să lansăm prima Strategie de Țară pentru Inteligența Artificială – AI. România are astfel șansa de a realiza o viziune ambițioasă la nivel de țară, urmărind cu precădere dezvoltarea și implementarea de soluții bazate pe AI.
Din partea RePatriot au participat la evenimentul de ieri: Marius Bostan – inițiatorul proiectului nostru și fost ministru al Comunicațiilor; Viorica Pătrăucean – cercetător științific la Google DeepMind, Marea Britanie; Gabriel Prefac – business transformation & automation manager la PitechPlus; Andra Giucă – managing partner Voss Review; Radu Gramatovici – Decan al Facultății de Matematică Informatică, Universitatea București; Grig Petrescu, Aurelian Ionescu – senior expert, fost IBM; Andrei Nagy – Alpha Block, Adrian Stanciu, Eugen Popescu – expert IT, Dragoș Nedelea, Marius Podea, Gabriel Ionita – Axionet, Elena Unciuleanu – Reporting Center și mulți alții.
Grupul de lucru RePatriot AI va continua să elaboreze draftul al Strategiei de Țară pentru Inteligență Artificială și apoi îl vom lansa spre consultare publică în cadrul unei conferințe. Guvernul, autoritățile publice locale, mediul academic și de cercetare sau orice organizații interesate să participe la acest efort sunt rugate să trimită opiniile la office@repatriot.ro.
Repatriot și Romanian Business Leaders caută permanent soluții pentru a face o Românie mai bună pentru noi și semenii noștri și în această misiune se încadrează inițiativa facilitării realizării Strategiei pentru Inteligență Artificială.
Vă invităm să să distribuiți mesajul nostru mai departe și să folosiți hashtag-urile #NoiFacem #RePatriotInspira #RePatriot #RBL.